Posts in category

ТИТО


Денот на Републиката – празник во бивша Социјалистичка Федеративна Република Југославија кој се славел на 29 ноември. Денот на Републиката ја одбележувал годишнината од Второто заседание на Антифашистичкото собрание на народното ослободување на Југославија во Јајце на 29 ноември 1943 година, кога претставниците на партизанското движење на отпорот прогласиле федерално уредување на Југославија и уставотворно собрание на Федеративна Народна Република Југославија на 29 ноември 1945 година. Со распадот на СФРЈ, престанало и …

0 21

Многумина велат дека таквите љубови никогаш не завршуваат и дека нивната сè уште живее низ сè што правеле и кажале еден за друг Милена Дравиќ и Драган Николиќ ги поврзал филм. Тие се запознале на снимањето на „Хороскоп“ во 1969 година, а две години подоцна, во последните денови од декември 1971 година, се венчале за време …

0 60

Саша Броз која е внука на Тито е родена 1968 година на 19 Октомври а денес и е роденден и полни 54 години. Таа вели дека дедо и бил некој кој ниту еден од сегашната популација не му е до колена. Исто така таа спомна дека не може да ги разбере денешните хејтери кои зборуваат …

0 104

Во питомиот загорски крај, на реката Сутла, на границата меѓу Словенија и Хрватска се наоѓа малото село Кумровец. Така, во селанско семејство, како седмо од петнаесетте деца на Хрватот Фрањо Броз и Словенката Марија Јавершек, се роди во 1892 година, Јосип Броз. Јосип вели: Не им беше лесно на моите сиромашни родители да се грижат …

0 8

Јосип Броз е роден во Кумровец, северозападна Хрватска, во регионот Загорје, што тогаш бил дел од Австроунгарија[2]. Тој е седмото дете на Фрањо и Марија Броз (моминско име Јавершек). Во 1907, преселувајќи се од руралната средина, Броз почнува да работи како ученик на клучар во Сисак. Таму станува свесен за работничкото движење и за првпат го прославува 1 мај — Денот на трудот. …

0 9

Јосип Броз-Тито (српскохрватски и словенечки: Josip Broz – Tito, Кумровец, 7 мај 1892 — Љубљана, 4 мај 1980) — југословенски комунистички политичар и доживотен диктатор на Социјалистичка Федеративна Република Југославија.[1] Тито бил генерален секретар, а подоцна и претседател на Комунистичката партија на Југославија од 1939 до 1980 и ја предводел Југославија во Втората светска војна. На чело на Партизанското ослободително движење бил од 1941 до 1945 година. По војната бил Премиер на Југославија, а подоцна и Претседател на државата. Од 1943 до неговата смрт тој бил одликуван …

0 10