Posts in category

ЕДУКАЦИЈА


Во 2009 јас и мојот другар учествувавме на еден голем настан во Александар Паласт во кој главна тема беше Развојот на информатичко општество во Македнија и почетокот на Блогирање во Македонија. Тогаш ние бевме повикани како 10 нај активни Блогери во Македонија од страна на Јован Петров. Еве и една слика од тогашниот настан.

0 27

“Chess, like love, like music, has the power to make men happy.” – Siegbert Tarrasch Шахот е древна стратегиска игра која ги влече своите корени уште од 7миот век a нејзиното оригинално потекло е од Индија. На почетокот оваа игра била позната под називот чатуранга која на санскритски означува ‘четири девизии’. Правилата на играта биле поразлични од …

0 33

Според светцката наука Божилакот е природана метеоролошка природна појава. Виножито е метеоролошки феномен кој е предизвикан од рефлексија, прекршување и дисперзија на светлината во капките вода што резултира со спектар на светлина што се појавува на небото. Таа има форма на повеќебоен кружен лак. Виножитата предизвикани од сончевата светлина секогаш се појавуваат на делот од …

0 15

Кој ќе најде жена добродетелна? Таа е поскапа и од најскапоцените камења.Срцето на мажот нејзин е убедено во неа, тој нема да остане без добивка; таа ќе му прави добро на мажот свој, во сите дни од животот негов.Набавува волна и лен, и весело работи со рацете свои.Таа е како трговски кораб, – оддалеку си …

0 19

Животни (науч. Animalia) — многуклеточни хетеротрофни организми, од кои поголем дел минуваат одредени растојанија во потрага по храна, а друг, помал дел, има седентарен начин на живот. Науката што ги проучува животните се нарекува зоологија. Порано, во животинското царство било вклучени и праживотните и некои други претставници, но со денешните поделби на живиот свет, тие се во посебно царство – протисти. Од еколошки аспект, животните претставуваат потрошувачи (консуматори) во рамките на екосистемот. …

0 44

Според една стара легенда Буда ги поканил сите животни на голема прослава, но на поканата се јавиле само 12 животни: стаорец, бивол, тигар, зајак, змеј, змија, коњ, коза, мајмун, петел, куче и свиња. . Поради покажаната почит, Буда одлучил секое животно да добие една година во која посебно ќе се почитува.Во кинескиот хороскоп на секои …

0 208

Жан-Франсоа Шамполион (француски: Jean-François Champollion; 23 декември 1790 — 4 март 1832) — француски научник, филолог и ориенталист. Шамполион го дешифрирал египетското хиероглифско писмо врз основа на претходните истражувања од Атанасиус Киршнер, Силвестер де Саси, Томас Јанг и др. Шамполион успеал да преведе делови од Каменот од Розета во 1822 година, докажувајќи дека пишаниот египетски јазик бил сличен на коптскиот, и дека системот на пишување бил комбинација од фонетски и идеографски знаци. …

0 63

Никола Коперник (полски: Mikołaj Kopernik; Торуњ, 19 февруари 1473 – Фромборг, 24 мај 1543) — полски астроном, кој прв ја изнел современата варијанта на теоријата за хелиоцентричниот (со сонцето како негов центар) сончев систем, во неговата епохална книга „De revolutionibus orbium coelestium” („За движењето на небесните топки“). Коперник е роден во градот Торуњ, Кралска Прусија, автономна покраина на Кралството Полска. Се школувал во Полска и Италија, животот претежно го поминал работејќи во Фромборк, Кралска Прусија, каде што …

0 25

За разлика од романтичарскиот период каде поезијата е преовладувачкиот жанр, за време на Викторијанците преовладува новелата. Во почетокот на Викторијанскиот период доминира писателот Чарлс Дикенс (1812-1870) кој со неговата прва новела објавена во 1863 и последната Нашите заеднички пријатели во 1864 досигнува голема слава. Вилијам Такреј (1811-1863) достигнува слава во 1848 со неговото дело Ванити Фер, и трите …

0 23

Оваа песна ја прикажува историјата на Александар Македонски. Бил крал на Македонија од 356-323 п.н.е. Градот Александрија, Египет бил основан на негово име во 331 п.н.е., и тој бил познат како еден од најстрашните освојувачи на сите времиња. Тој стана крал на Македонија кога имаше 19 години и умре од треска во Вавилон според песната …

0 47

Косовска битка или Битка на Косово Поле — назив за најголемиот директен судир меѓу војските на српското благородништво и Турците-османлии. Според историските извори, но и народните преданија, битката се одиграла на Видовден — 15 јуни според јулијанскиот, односно на 23 јуни 1389 година според грегоријанскиот календар во месноста Газиместан на Косово Поле, северно од Приштина. Битката завршува со катастрофален пораз на српската војска. Последиците, како за Србија, така и за непосредното соседство биле лоши: самата косовска …

0 35