Posts in category

КНИЖЕВНОСТ И КОЛУМНИ


Според светцката наука Божилакот е природана метеоролошка природна појава. Виножито е метеоролошки феномен кој е предизвикан од рефлексија, прекршување и дисперзија на светлината во капките вода што резултира со спектар на светлина што се појавува на небото. Таа има форма на повеќебоен кружен лак. Виножитата предизвикани од сончевата светлина секогаш се појавуваат на делот од …

0 12

Станува збор за термин кој во минимално изменет облик го изговараат милиони христијани ширум светот и кој постои илјадници години, но – што значи „амин“? „Амин“ е збор кој се изговара на крај (понекогаш и на почеток) на секоја христијанска молитва, но постои и во други религии. Основно, духовното значење на овој термин е „Нека …

0 103

Кој ќе најде жена добродетелна? Таа е поскапа и од најскапоцените камења.Срцето на мажот нејзин е убедено во неа, тој нема да остане без добивка; таа ќе му прави добро на мажот свој, во сите дни од животот негов.Набавува волна и лен, и весело работи со рацете свои.Таа е како трговски кораб, – оддалеку си …

0 19

СУПЕРКНИГА Крис, Џој и Гизмо, робот, патуваат низ времето за да набљудуваат легендарни приказни од Библијата и да научат важни лекции од нив. СЕРИЈАТА Е СИХРОНИЗИРАНА НА ХРВАТСКИ ЈАЗИК Без разлика колку понекогаш грешиме и што и да правиме, Бог може да ни помогне да се промениме.

0 51

Животни (науч. Animalia) — многуклеточни хетеротрофни организми, од кои поголем дел минуваат одредени растојанија во потрага по храна, а друг, помал дел, има седентарен начин на живот. Науката што ги проучува животните се нарекува зоологија. Порано, во животинското царство било вклучени и праживотните и некои други претставници, но со денешните поделби на живиот свет, тие се во посебно царство – протисти. Од еколошки аспект, животните претставуваат потрошувачи (консуматори) во рамките на екосистемот. …

0 40

Повод за разговорот со универзитетските професори Дејан Мицковиќ и Милица Шутова е нивната нова  книга „Разводот на брак во европските земји“. Големиот пораст на бројот на разведените бракови, како и сериозните економски, правни и психолошки последици кои разводот на брак ги предизвикува за децата, семејствата и современите општества се основниот мотив за оваа книга, нагласуваат авторите …

0 22

Според една стара легенда Буда ги поканил сите животни на голема прослава, но на поканата се јавиле само 12 животни: стаорец, бивол, тигар, зајак, змеј, змија, коњ, коза, мајмун, петел, куче и свиња. . Поради покажаната почит, Буда одлучил секое животно да добие една година во која посебно ќе се почитува.Во кинескиот хороскоп на секои …

0 206

Човек кој бил муслиман, кој убивал немуслимани. Тој има слично сведоштво како Апостолот: Павле. Тој се промени, и стана сосема друга личност. ФОТО 1: Од сцените на филмот ФОТО2 : Од сцените на филмот ФОТО : Од сцента со Халил кога разговара со Бог на сон ФИЛМОВАНО СВЕДОШТВО СО ПЕВОД ЗА ХАЛИЛ

0 27

Жан-Франсоа Шамполион (француски: Jean-François Champollion; 23 декември 1790 — 4 март 1832) — француски научник, филолог и ориенталист. Шамполион го дешифрирал египетското хиероглифско писмо врз основа на претходните истражувања од Атанасиус Киршнер, Силвестер де Саси, Томас Јанг и др. Шамполион успеал да преведе делови од Каменот од Розета во 1822 година, докажувајќи дека пишаниот египетски јазик бил сличен на коптскиот, и дека системот на пишување бил комбинација од фонетски и идеографски знаци. …

0 23

Никола Коперник (полски: Mikołaj Kopernik; Торуњ, 19 февруари 1473 – Фромборг, 24 мај 1543) — полски астроном, кој прв ја изнел современата варијанта на теоријата за хелиоцентричниот (со сонцето како негов центар) сончев систем, во неговата епохална книга „De revolutionibus orbium coelestium” („За движењето на небесните топки“). Коперник е роден во градот Торуњ, Кралска Прусија, автономна покраина на Кралството Полска. Се школувал во Полска и Италија, животот претежно го поминал работејќи во Фромборк, Кралска Прусија, каде што …

0 19

За разлика од романтичарскиот период каде поезијата е преовладувачкиот жанр, за време на Викторијанците преовладува новелата. Во почетокот на Викторијанскиот период доминира писателот Чарлс Дикенс (1812-1870) кој со неговата прва новела објавена во 1863 и последната Нашите заеднички пријатели во 1864 досигнува голема слава. Вилијам Такреј (1811-1863) достигнува слава во 1848 со неговото дело Ванити Фер, и трите …

0 23

Оваа песна ја прикажува историјата на Александар Македонски. Бил крал на Македонија од 356-323 п.н.е. Градот Александрија, Египет бил основан на негово име во 331 п.н.е., и тој бил познат како еден од најстрашните освојувачи на сите времиња. Тој стана крал на Македонија кога имаше 19 години и умре од треска во Вавилон според песната …

0 47

Муслиман кој бил пијаница, го малтретирал своето семејство, трошел пари на алкохол, го барал Бог и сакал тој да го промени. ФОТО : Од местоположбата на младиот Али во Мека ФОТО : Од сонот на Али ФИЛМУВАНО СВЕДОШТВО СО ПРЕВОД

0 69

Библијата во акцијасодржи повеќе од 200 нарации по хронолошки ред, коишто помагаат да се следи историскиот тек на Библијата, и го следи дејсвието до возбудлива кулминација. Сториите во Библијата во акција ја прикажуваат библиската вистина на јасен и едноставен начин за денешните читатели. Оваа интересна комбинација на јасен текст со драматични илустрации е привлечна за …

0 32

Косовска битка или Битка на Косово Поле — назив за најголемиот директен судир меѓу војските на српското благородништво и Турците-османлии. Според историските извори, но и народните преданија, битката се одиграла на Видовден — 15 јуни според јулијанскиот, односно на 23 јуни 1389 година според грегоријанскиот календар во месноста Газиместан на Косово Поле, северно од Приштина. Битката завршува со катастрофален пораз на српската војска. Последиците, како за Србија, така и за непосредното соседство биле лоши: самата косовска …

0 13