in ,

Колку време ни е потребно за да се заљубиме?

Љубовта може да биде возбудлива, но не е лесно да се дојде до неа. Истражувањето на 2.000 луѓе од „Siemens Festival Nights“ покажало дека просечниот човек се заљубува само двапати во својот живот. И додека љубовта можеби е нешто што повеќето луѓе сакаат да го искусат, таа не се случува толку често и не можеме да ја контролираме.

Според психолозите, заљубувањето бара исполнување на најмалку 10 различни услови, вклучувајќи сличност меѓу партнерите, реципроцитет и подготвеност за врска. Друг фактор е времето. Но, колку време навистина е потребно за да се заљубите?

Не постои „нормална“ временска рамка за заљубување, пишува „Healthline“. Заљубувањето може различно да се толкува од различни луѓе. Сепак, истражувањето откри колку време е потребно некој да почувствува романтична привлечност, како и колку време е потребно за да ги признае своите чувства.

„BBC Science“ известува дека потребни се само 90 секунди за да се одлучи дали некој ви е привлечен, врз основа на говорот на телото. Студија од 2010 година објавена во „Еволуционерна психологија“ ги истакнува родовите разлики, при што мажите имаат поголема веројатност брзо да се заљубат. Сепак, студијата сугерира дека ова може да се должи на различните дефиниции за љубовта меѓу мажите и жените. Слично на тоа, мажите би можеле побрзо да ја признаат љубовта во споредба со жените.

извор:popara.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Зрната кафе можат да бидат многу здрави: Еве ги неговите интересни нутритивни придобивки

ФОТО: ИТЕРЕСНИ И ПО МАЛКУ КОМИЧНИ СЛИКИ – 99 ДЕЛ