Решение за голем женски проблем: Како да спречите враснување на влакна во кожата?


По депилација или кој и да е друг начин на отстранување на несаканите влакненца, може да се случи враснување на новоизраснатите влакна и тоа да изгледа пред сè естетски лошо, но и да предизвика дополнителни проблеми со иритација и воспаленија.

Најчесто им се случува на луѓето со поцврсти влакна или пак, на оние кои ги отстрануваат влакната погрешно.

Дополнително, ситуацијата може да ја влоши и облеката која ја носите, особено ако е тесна, припиена до телото и изработена од синтетички материјали. Особено се лоши парчињата облека со ликра, која дерматолозите воопшто не ја препорачуваат.

Ова се најпрактичните совети кои можете да ги применувате, а да спречите враснување на влакната:

-Не бричете и не депилирајте во спротивна насока од растот.

-По депилација, носете широка и памучна гардероба.

-Хидрирајте го депилираното подрачје.

-По депилацијата, обидете се депилираниот дел да го исплакнете со ладн вода.

-Ако имате сериозно густи и дебели влакна, почнете да размислувате за ласерско отстранување, кое ќе ги изретчи, а со тоа и ќе го намали ризикот за враснување.

Извор: Курир.мк

Previous ФОТО: Прекрасна парада на слики - 1ДЕЛ
Next ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 20.11.2022