in ,

Дали брашното има рок? Еве како да знаете дали е расипано

Се прашувате дали брашното што стои во вашата оставата, чајната кујна е сè уште добро? Иако брашното е термички обработена храна и само по себе содржи мала количина на влага, треба да се чува соодветно.

Најдобро е да се користи 6-8 месеци по испечатениот датум, додека интегралното е најдобро да се користи 4-6 месеци по датумот.

Брашното всушност е доста подложно на расипување поради природните масла во житото, јаткастите плодови или скробот во него, а неговиот рок на траење делумно зависи од содржината на маснотии.

Колку е помалку рафиниран, толку повеќе маснотии ќе содржи и побрзо ќе се расипува. За да го продолжите рокот на траење на брашното, можете да го чувате во фрижидер. Со чување на брашното во фрижидер може да му го продолжите рокот на траење до една година, додека во замрзнувач може да го продолжите до две или три години.

Клучна улога има и типот на брашно, а најдолго трае вообичаеното бело брашно, додека пократок рок на траење има она со цело зрно, вклучително и интегрално.

Прилично е тешко да не се забележи дека брашното е со поминат рок.

Свежото брашно има чист, неутрален, прашкаст мирис, додека брашното што се расипало ќе има изразито кисел, непријатен мирис. Но, ако веќе видите траги од мувла, тогаш можете да бидете сигурни дека брашното треба да се фрли.

Чувајте го брашното на суво и темно место. Топлината и сончевата светлина може да го расипат брашното порано отколку што пишува на задната страна од пакувањето, затоа погрижете се да е подалеку од шпорети или други извори на топлина и светлина.

Извор: vistina.com.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Дневен хороскоп за 04. ноември

Дневна шема: 04.11.2022 (фото)