in ,

Зошто се случува да се разбудиме со отечено лице и дали можеме да го спречиме тоа?

Вообичаено е да се будите наутро со отечено лице, дури и кога мислите дека нема вистинска причина за тоа.

Иако не е утеха, факт е дека понекогаш можеме да влијаеме на оваа појава.

Експертите истакнуваат дека има многу причини зошто лицето ни е отечено наутро, некои се целосно надвор од наша контрола, додека некои причини можеме да ги контролираме.

Причини за отекување на лицето

Едноставно кажано, гравитацијата често е причина за подуено лице наутро.

-Во текот на денот, додека повеќето од нас седат или стојат, гравитацијата ги повлекува сите наши течности, изјави д-р Рахман, клинички професор по дерматологија на Медицинскиот факултет во Стенфорд.

Од истата причина, некои луѓе го завршуваат денот со отечени стапала или нозе.

Одредени состојби може да предизвикаат и отекување на лицето.

-Сè што предизвикува воспаление може да предизвика отекување на лицето. Тоа е тесно поврзано со поленска треска, алергии, егзема и астма, забележува Рахман.

Алкохолот може да предизвика и отекување на лицето.

-Алкохолот го намалува природниот антидиуретичен хормон, поради што телото губи повеќе течности и дехидрира. Кога телото е дехидрирано, се обидува да се спротивстави на дехидрацијата држејќи се за водата што ја има. Поради ова, вашето лице може да изгледа поотечено од вообичаено, истакнува Рахман.

извор:курир.мк

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ФОТО: ИТЕРЕСНИ И ПО МАЛКУ КОМИЧНИ СЛИКИ – 62 ДЕЛ

Колку често треба да ги перете зимските јакни и ракавици?