in ,

На кој начин ја саботираме љубовта во нашата врска?

1. Срамот ја попречува љубовта
Срамот може да нè поттикне да веруваме дека не заслужуваме да бидеме сакани. Така, идеите и мислите кои се засноваат на срамот и кои ни велат дека ние не заслужуваме никаква љубов ниту добрина, можат значително да ја оддалечат љубовта од нас. Единственото нешто што можеме да го направиме во овој случај е да се прифатиме себеси онакви какви што сме, бидејќи, во спротивно, како би биле прифатливи за другите?

2. Ниска самодоверба и осудување
Срамот се претвора во внатрешен критичар кој остро нè осудува. Освен тоа, нашиот критичар им суди и на другите. Ние сме толку многу загрижени за тоа дали другите нè сакаат или не што дури и правиме лажни претпоставки и погрешно ги толкуваме позитивните повратни информации. На овој начин се зајакнува нашиот страв да бидеме отфрлени. Не е изненадувачки ниту фактот дека во зависност од тоа дали сме полни со самодоверба или не, можеме да предвидиме дали нашата врска ќе трае долго или ќе биде краткотрајна.

3. Вина
Срамот создава и вина. Вината е гнев кој е свртен против нас самите, а во љубовната врска може да ја блокира интимноста. Избегнуваме блискост со партнерот и не зборуваме за одредени теми за кои се плашиме да зборуваме или од кои се срамиме. Сето тоа се случува поради стравот дека ќе бидеме напуштени и отфрлени. Но, да не заборавиме дека сè додека не си простиме целосно, нема да се чувствуваме достојни за љубов.

4. Совршенство
Обидот да се постигне совршенството е неуспешен обид да се постигнат неразумни стандарди и очекувања. Ова најчесто води до анксиозност, раздразливост, страв од неуспех и несреќа. Перфекционизмот ги прикрива нашите вредности и нè тера да се фокусираме само на негативното. Со други зборови, барајќи го она што не е во ред, не можеме доволно да уживаме во нашите атрибути и достигнувања. Освен тоа, совршенството ја нарушува нашата способност да преземаме ризици и да бидеме ранливи, а сето тоа е неопходно во процесот на давање и примање љубов. Совршенството ја зголемува и самокритичноста. Така, станува тешко да се живее со перфекционистите, особено кога се критични кон другите и очекуваат и другите да бидат совршени.

Откако прочитавте на кој начин ја саботираме љубовта во нашата врска, можеби ќе сакате да прочитате и како да ја подобрите вашата љубовна врска.

Извор: themindsjournal.com/кафепауза.мк

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Зошто не треба да го бакнувате вашето куче во уста?

ВИДЕО: Хитот кој Љубиша го доживеа на одмор во Грција