Правила за консумирање на овошјето


Не го мешајте киселото со слаткото овошје

Не треба сите видови овошје да ги јадете заедно. Киселкастото овошје како што е цитронот и другите цитруси, ананас, калинка, кисели јаболка, сливи, јагоди и домат, не треба да се мешаат со слаткото овошје како што се бананите, грозјето и смоквите.

Но, полукиселото овошје, како што се слатките јаболка, вишни, цреши, манго, кајсии, нектарини, боровница, круша и папаја, можете да ги мешате и со слатко и со кисело овошје.

​Ублажете ја киселоста

Некое киселкасто овошје, како што е цитронот, може да биде тежок за вашиот желудник, па затоа нутриционистите препорачуваат да се помеша со полуслаткасто овошје како што се на пример боровниците.

Одбегнувајте ја класичната овошна салата

​Миксот од јаболко, ананас, банана, лубеница и јагоди обично го успорува вашиот метаболизам. Наместо тоа, помешајте ги боровниците со малини.

Овошје богато со влакна пред тренинг​

​Дињите се супер за хидратација, но пребрзо се дигестираат, додека шеќерот од слаткото овошје ќе ви понуди само краткотрајна енергија.

​Одберете полуслатко овошје, на пример јаболко, со повеќе густина и влакна, за да бидете поиздржливи во текот на тренингот.

Извор: vistina.com.mk

Previous СЛИКИ ОД КОМИЧНИ И ЗАБАВНИ ЖИВОТНИ – 13 ДЕЛ
Next Оваа навика мажите ја обожаваат, а на жените им помага да постигнат незаборавна кулминација

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *