Ако ги забележите овие бранови на брегот никако не влегувајте во море


Има некои опасности пред ајкулите кои повеќето луѓе лесно ги игнорираат, а кои би можеле да не чинат здравје и живот..

Во последните недели сите светски медиуми пишуваат за крволочните ајкули и за трагедиите што се случија во Египет, а сега и во Америка. И пред овие морски суштества, постојат некои опасности кои повеќето луѓе лесно ги игнорираат, а кои би можеле да не чинат здравје и живот.

Експертите предупредуваат дека доколку видите конкретна појава на плажа, во никој случај не влегувајте во водата!
На сите им е познато дека подводните вртлози не можат да се видат со голо око на површината, па опасноста да се „проголтаат“ и да се удават е поголема. Она што го забележуваат спасувачите е дека повеќето луѓе се залажуваат кога времето е ведро и не сфаќаат дека водната линија е во опасност под површината.

Сепак, постои еден многу видлив знак за предупредување. Ако брановите формирале квадратна шема, експертите предупредуваат да се држите надвор од водата бидејќи опасноста за капачите, па дури и за чамците што се во близина на брегот е огромна!

Овој „квадрат дезен“ можеби изгледа прекрасно, но воопшто не е „наивен“. Тоа се случува кога „групи“ океански бранови управувани од ветер се судираат со бранови генерирани од временските услови изменети. Ваквото мешање на водата што се движи може да предизвика силни бранови кои можат да достигнат висина и до три метри и можат да ги „фатат“ пливачите како и чамците. Овие бранови, исто така, можат да предизвикаат силни струи, кои претставуваат сериозна безбедносна опасност за секој во водата.

Извор: srekja.mk

Previous ФОТО: На кафе
Next Смути на денот