in , , ,

Дали вашата љубовна врска има иднина – Проверете дали ги исполнувате златните услови за долговечност

За една љубовна врска да биде здрава, потребно е да се исполнат многу услови, а физичката привлечност е само еден од нив. Терапевтите ја нагласуваат неопходноста да се има врска „4 P“ за таа да биде стабилна и цврста.

Кои се карактеристиките на здравата емоционална врска? Како се постигнува и што е потребно за да се воспостави силна емотивна врска? Интимност. Ова не значи само физички, односно сексуални, туку севкупност на емотивни, физички, интелектуални, професионални врски меѓу партнерите.

Како да знаете дека некој е љубовта на вашиот живот
Љубовните терапевти истакнуваат дека интимноста во врската се заснова на „4P“: привлечност, доверба, почит и посветеност.

1. Привлечноста значи токму она што значи самиот збор – дека нашиот партнер физички е привлечен кон нас. Тоа е импулс кој потврдува дека таа личност, која ни е блиска, ја доживуваме како привлечна, дека ни се допаѓа како изгледа, како се однесува, се смее, како не гледа…
2. Довербата е предуслов за емотивно отворање. Кога му веруваме на партнерот, тоа значи дека му веруваме безусловно, дека се чувствуваме заштитени и сигурни, дека со него можеме да бидеме „ние“ во вистинско светло, без да дејствуваме. Кога станува збор за сексот, довербата е предуслов за целосно предавање.
3. Почитувањето е потврда дека нашиот партнер го сметаме за вредна личност, дека ги сакаме неговите квалитети, се восхитуваме на неговите квалитети, го цениме неговото мислење, кое не секогаш се совпаѓа со нашето, го почитуваме она што тој го прави, него како личност…
4. Посветеноста значи дека сме избрале некој со кој сме подготвени да го споделиме животот „во добро или полошо“, во или надвор од бракот.Тоа значи дека сме ја прифатиле нашата и различноста на нашиот партнер и не ја гледаме како камен на сопнување туку како можност за напредок.
Терапевтите советуваат периодично да проверувате колку „4P“ се стабилни и цврсти во вашата врска и, ако чувствувате дека некои од овие аспекти на „климата“ се менуваат, вложете време и внимание во тој аспект од врската. Се подразбира.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Моја најголема звезда, ајде погодите кој е?

Најозборуваниот костим за капење за ова лето – Мажите го мразат, а девојките полудеа по него