in ,

Како да го надминете стравот – 10 начини кои ќе ви помогнат да се справите со него

Стравот обично се нарекува чувство на вознемиреност или многу интензивен страв што се доживува во присуство на опасност или помислување на тоа. Без разлика што ве плаши, еве 10 начини кои ќе ви помогнат да се справите со вашите стравови и нервози.

Не брзајте
Речиси е невозможно да размислувате јасно кога сте обземени од страв или анксиозност, така што првото нешто што треба да направите е да одвоите време физички да се смирите. Забрзаното чукање на срцето, потењето на дланките и чувството кое предизвикува страв се резултат на адреналинот. Одвлечете ги мислите од проблемот 15 минути. Прошетајте, испијте шолја чај. Кога ќе се смирите физички, ќе се чувствувате подобро.

Што е најлошото што може да се случи?
Кога сте загрижени за нешто, било да е тоа работа, врска или испит, може да ви помогне ако размислите што е најлошото што може да се случи. Дури и ако вашиот најлош страв се оствари, големи се шансите вие ​​и светот да преживеете. Понекогаш нападот на паника е најлошото нешто што може да се случи.

Изложете се на страв
Избегнувањето на стравовите само ги прави уште пострашни. Ако ве фати паника во лифтот, најдобро е да се вратите во лифтот следниот ден и да се соочите со стравот.

Прифатете го најлошиот страв
Секој пат кога ќе го прифатите стравот, полесно е да се справите со него следниот пат, додека на крајот тоа повеќе не е проблем. Обидете се да го замислите најлошото што може да се случи. Тоа едноставно не е можно. Стравот ќе исчезне ако се соочите со него.

Бидете реални
Стравовите можат да бидат многу полоши од реалноста. Често, луѓето кои биле нападнати мислат дека повторно ќе бидат нападнати штом ќе се најдат во темна уличка. Но, шансата дека нападот ќе се повтори е всушност многу мала.

Не очекувајте совршенство
Перфекционистите често мислат дека мора да бидат најдобри во сè. Ова е нереално и само ве прави повознемирени.

Животот е полн со стрес, а сепак многумина од нас чувствуваат дека нивниот живот мора да биде совршен. Секогаш ќе се случуваат лоши денови и сообраќаен метеж, а важно е да се има на ум дека животот не е совршен.

Визуелизирајте
Одвојте момент и затворете ги очите и замислете си сигурност и тивко место. Дозволете позитивните чувства да ве обземат и да ве релаксираат.

Зборувајте за тоа
Ако не можете да разговарате со вашиот партнер, пријатели или член на семејството, посетете го вашиот лекар.

Вратете се на основите
Добриот сон, здравиот оброк и прошетката често се најдобри лекови за анксиозност.

Наградете се
Конечно, почестете се. Кога ќе се соочите со она што ве плаши, наградете се со релаксирачка бања, масажа, прошетка, концерт, книга или нешто што ве прави среќни.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ФОТО: ИТЕРЕСНИ И ПО МАЛКУ КОМИЧНИ СЛИКИ – 35 ДЕЛ

3 видови на луѓе кои треба да ги избегнувате