Нега на собното цвеќе во текот на летото: Следете ги овие правила и ќе биде поздраво и поубаво од било кога!


Потребна е внимателна грижа за растенијата во текот на целата година, особено во текот на летото.

Несоодветната грижа за одржување на растението влијае на нејзиниот раст и на крајот тие можат целосно да овенат. Ако забележите дека растението не расте или дека лисјата паѓаат или не живеат, можеби ќе треба да обрнете внимание на следново:

Недоволно хранливи материи

Често грешиме кога ги наводнуваме растенијата премногу или воопшто не ги наводнуваме. Во текот на летото, растенијата сакаат малку повеќе вода, а кога ќе го фатиме „ритамот“ во овој сегмент на грижа, потребно е да се внимава на почвата и ѓубривото. Поради високите температури „паѓа“ почвата во саксиите и потоа треба да се додаде хумус или земја. Користете течно ѓубриво, секогаш според упатствата на шишето. По потреба додадете земја, полевајте ги цвеќињата еднаш неделно (не почесто, бидејќи премногу вода може да го повреди) и повремено прскајте ги листовите со обична вода.

Малите саксии можат да ги загрозат растечките растенија

Колку и да се слатки, малите саксии треба веднаш да се сменат кога ќе видите дека цветовите почнале да растат, да цветаат, а тоа најчесто се случува со пролет и лето. Со соодветна грижа и ново, поголемо тенџере, само ќе продолжи да расте.

Светлина и темнина

Некои растенија, иако се во затворени простории, сакаат да бидат на светлина и на сонце. Тогаш треба да бидете внимателни, бидејќи во текот на јуни, јули и август сонцето е најсилно во текот на годината. Од друга страна, има и такви кои растат во потемни простории – додека антуриумот го сака сонцето, ползечките кокошки или змиите не се љубители на светлината. Затоа, кога купувате цвеќе или пресадувате пелцер, задолжително прашајте каде би било најдобро да ги ставите растенијата.

Извор: mk.tv21.tv

Previous Кога е идеално време детето да почне да учи да плива?
Next ФОТО: Добри Азиски девојки-1 ДЕЛ

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *