in ,

Зошто не смеете да ги воспитувате ќерките да бидат премногу добри

Најлошото нешто што можат родителите да и направат на својата ќерка е да ја воспитаат како „добра девојка“.

И тука не станува збор за пристојно однесување, убави панталони или одговорност. Добрината често е навика да се водат туѓи проценки и мислења, страв од навреда во секое време, желба да се види најдоброто во секоја ситуација. Да се ​​биде добар – пријатен, внимателен – е тежок товар од кој многумина не можат да се ослободат цел живот.

Сите сакаат добри девојки. Воспитувачи во градинка, родители, воспитувачи од основно училиште. На добра девојка и велиш да и ја изеде супата до крај – ја јаде, гуши, за да не ги вознемири возрасните. И тогаш, во зрелоста, тие не разбираат зошто се со прекумерна тежина и имаат навика да јадат повеќе отколку што му треба на телото. Не може да го слушне своето тело, не е навикната на тоа. Таа не знае да го слушне тоа, ги слуша само другите. Беше навикната да слуша од друг дали е сита или уште не.

Добрата девојка не се кара со возрасните. Тој не им зборува грубо, па дури и не зборува подеднакво: тој само се насмевнува, се согласува, слуша. И кога ќе наполни 14, 15 години, возрасен маж почнува да се припива за неа со сладострасна насмевка, таа сè уште молчи – нема вештина да каже Не. Таа страда во ужас, и ќе издржи таму каде што треба само цврсто и гласно да каже: бегај!

Добрата девојка има само петки. Четири е трагедија за неа. Со текот на годините на студии, тој толку се навикна да се фокусира на судовите на другите што продолжува да живее нормално во нервозно исчекување: како ме оценуваат? Што велат за мене? Мислат ли дека сум добар? Девојчето сака да добие петка од целиот свет, како на училиште. Но, светот на возрасните е поинаку уреден, тој е скржав на пофалби и дарежлив на навреди и рани. Девојката трпи и пие седативи, ако не и нешто појако.

Добрата девојка се труди да биде добра со другите, најубава, мека како памук. Угодува, се грижи, жртвува. Но, овие жртви не само што не се ценети, туку се сметаат и за знак на слабост. И тие се користат без двоумење и без ограничувања.

Многу добри девојки, воспитани во идеалите на жртвувањето, ги сметаат своите сопрузи безделници, паразити кои ги изневеруваат. А тие без двоумење ги искористуваат своите сопруги, па дури и ги тепаат.

Добрата девојка е научена да издржи. Да не го одвлекува вниманието на другите од нивната важна работа „со своите ситници“. Таа послушно го чека нејзиното внимание. Таа е толку навикната да трпи што тоа станува нејзина втора природа, начин на живот – таа наоѓа страдање дури и таму каде што ја нема. Добрата девојка со години не купува ништо за себе, дури ни тоа што и треба. Таа беше навикната на страдање како неопходност.

Да се ​​има добри деца е многу убаво за возрасните. Добрите деца се како цвеќиња во саксии, поставени на прозорски прагови, пријатни за око. Но, за живот, да се биде добар е, за жал, многу лошо. Тогаш треба да се ослободите од таквата добрина долго време и со голем труд. Значи, подобро е девојката да не е толку покорна и послушна – ќе биде храбра, способна да застане за себе, да ги знае своите желби, потреби и граници. Нека се навикне да се осудува себеси, а не да размислува во очите на другите.

Нека не биде толку добра. Нека биде среќна…

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 19 МАЈ 2022 ГОДИНА

СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 20 МАЈ 2022 ГОДИНА