in , , ,

Семејството ни е одредено – Но пријателите ни ги избира срцето

Живееме опкружени со други. Ние сме социјални суштества, постојано во различни видови на интеракции и односи. Повремено се појавува личност во чии очи свети посебна искра на препознавање.

Личност која секогаш го кажува вистинскиот збор, која се смее на истите работи или се грижи за истите работи што ги окупираат нашите мисли. Се гледаме себеси во очите на таа личност и се надеваме дека нашите очи исто така одразуваат препознавање. Сакаме таа личност да биде присутна во нашите животи. Почнуваме да градиме пријателство.

Иако не можеме свесно да го избереме семејството, туку да го прифатиме и да го сакаме најдоброто што можеме и знаеме, пријателите се свесен избор на нашето срце. Сакаме тие да бидат таму за да бидат сведоци на нашите животи, исто како што ние го правиме нивниот. Пријателите имаат многу улоги. Тие се наш личен психолог, исповедник, рамо што плаче, советник и критичар, огледалото во кое најдобро се гледаме, а по потреба можат да бидат нутриционист или слаткар, стилист, фризер и се што е потребно.

Понекогаш можеме да му кажеме на пријател она што не можеме ни да му го кажеме на партнерот. Споделувањето на нешто многу лично, скриено и ранливо создава посебен вид на интимност меѓу пријателите. Пријателите се тука за сите, за радосните моменти и уште повеќе за тажните.

Сакаме да ги споделиме со нив сите важни моменти од нашиот живот бидејќи нивната блискост ни прави добро. Глаголот пријати, од кој е изведен зборот пријател, значи токму тоа: да се прави добро, да се сака добро, да се угодува. Пријателствата имаат свои непишани правила, свои привилегии, но и свои обврски. Тие се негуваат со изразување чувства, безрезервна поддршка, доверба, прифаќање и посветеност.

Не е претерување да се каже дека пријателите се нашето вистинско семејство, она што го избравме за себе. Пријателите не доаѓаат толку често во нашите животи и треба добро да се грижиме за оние што ги имаме. Доаѓаат пријателства, патуваме некое време заедно, но често во одреден момент раскинуваме. Старите пријателства остануваат во нашите срца засекогаш затоа што пријателствата се скапоцен украс на животот, искуство на заедништво, сознание дека не сме сами.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 25 АПРИЛ 2022 ГОДИНА

Правила за среќен љубовен однос – Ова е клучот за стабилната врска и брак