Тагата доаѓа, но исто така доаѓа и среќата – Најважно е само да не се откажеш


Понекогаш човек е во искушение да се откаже од целта што ја зацртал при првата пречка кон целта. Последица од откажувањето подоцна може да биде големо внатрешно незадоволство и немир.

Затоа, никогаш не се откажувајте од учењето, истражувањето на нови работи, подобрувањето на вашиот живот и други работи што сте ги поставиле како цел. Целта нека ви биде да бидете на некој начин уште подобри секој ден. Моментот кога ќе почнете да напредувате е за вас почеток на крајот. Еве 10 причини зошто е важно да не се откажувате.

Поврзана слика 1. Само ако истраеме до крај можеме да растеме и да се развиваме, се друго е само чекор назад.

2. Пречката е само мал дел од патот до целта, треба да се погледне на поголемиот дел од патот.

3. Имаме избор да одиме напред или да се откажеме, но дали сакаме подоцна да се каеме за погрешната одлука?

4. Денешната жртва ќе покаже колку е вредно нашето утре.

5. Само ако ја достигнеме целта можеме да ја раскажеме нашата приказна, ако не ја достигнеме, другите ќе ја раскажат.

6. Болката секако мора да биде дел од патот, подобро е да се помине низ неа како напор отколку како каење.

7. Стравот на пат не е важен, важно е што доаѓа после него.

8. Не успеале ниту најпаметните, ниту најнадарените, туку само оние кои не сакале да се откажат.

9. Успехот не доаѓа одеднаш, туку доаѓа чекор по чекор. Треба да го направиме само оној пред нас.

10. Никогаш не би ни сонувале дека можеме да бидеме нешто ако веќе ја немаме способноста да бидеме тоа.

Извор: srekja.mk

Previous За секој што не успеал да ја види твојата вредност – Постои некој друг за кого си непроценлив
Next Дневен хороскоп за сабота (16.04.2022)

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *