in , , ,

Што вистински е потребно за човек да биде среќен?

Животот лесно нè тестира, остава траги од минатото, создава несигурност кога е во прашање иднината и често сме растргнати меѓу очекувањата и можностите. Кога не сме свесни за важноста на сегашниот момент, се буди незадоволството, лошото расположение, се намалуваат шансите за успех и позитивни промени.

Среќата не се постигнува во животот, таа се живее! Познатиот швајцарски психијатар Карл Густав Јунг верувал дека без следните 5 работи во животот не можеме да бидеме целосно среќни:

1. Физичка и психичка состојба
2. Добри односи со другите луѓе
3. Способност за уживање во културата, уметноста, природата
4. Вера или развиена духовност
5. Работа која не исполнува

Сите овие компоненти се поврзани една со друга, а ако една не работи, лесно може да ги загрози другите, а со тоа и целокупното задоволство во животот. На пример, ако работите со работа од која не сте задоволни, тоа може негативно да влијае на вашата физичка и психичка состојба, да ги загрози односите со луѓето во приватниот живот, да ги намали можностите за уживање во културата, уметноста, природата итн.

Овие 5 работи не потсетуваат дека треба постојано да еволуираме, да се прилагодуваме на промените, да правиме работи кои не прават среќни. Тоа значи развој на сите нивоа – физички, психички и духовни, само така се постигнува рамнотежа, вистинска хармонија кон која сите се стремиме.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 13 АПРИЛ 2022 ГОДИНА

СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 14 АПРИЛ 2022 ГОДИНА