in , , ,

Тајна од нашите баби: Како да ја промените бојата на ХОРТЕЗИИТЕ

Хортензиите се најценетите повеќегодишни растенија кои цветаат од јуни до октомври и бараат само многу вода.

Хортензиите се повеќегодишни растенија кои растат во форма на грмушка, а најмногу се препознаваат по големите цевки во форма на топка во бои од темно виолетова до светло розова. Тие се омилени цвеќиња кои можеме да ги најдеме во дворот на нашите баби, а ако некогаш сте се запрашале како една година се виолетови, една сини, а третата розови – одговорот е во еден трик.

Кому му се заканува економски колапс? Ако војната ескалира има 2 можни сценарија и не се знае кое е полошо
Имено, бојата на цветовите на хортезите е условена од pH вредноста на почвата. Цветовите на сина хортезија се појавуваат на кисела почва, додека белите и розовите цветови се карактеристични за алкална или неутрална почва. Киселите почви со pH под 5,5 ќе ги обојат цветовите во сина боја, додека почвите со pH над 5,5 ќе ги обојат розовите, а понекогаш и црвените цветови. Неутралната почва ќе создаде комбинации на сини и розови цветови. На белите цветови, pH вредноста на почвата нема ефект, така што белите цветови ќе останат такви какви што се, без промени.

Ако сакате вашата хортезија да има сино-виолетови цветови, почвата околу неа мора да биде покисела. Киселата почва ќе помогне да се пренесе алуминиумот на растенијата, што ќе предизвика сина боја. Всушност, синиот цвет може да се добие ако на секои 7 до 14 дена ја полевате хортезија со веќе споменатиот алуминиум сулфат. Истото може да се постигне доколку во почвата се додадат борови иглички, талог од кафе и слично.

Ако вашата хортезија е сина, тогаш тоа значи дека почвата околу неа е исклучително кисела. Органското ѓубриво ќе ви помогне дополнително да ја закиселете почвата. Можете да направите органско ѓубриво од остатоците од вашата кујна како што се талог од кафе, кора од банана.

Во почвата можете да додадете пепел, мелени лушпи од јајца или специјални ѓубрива на база на фосфор.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Опасните тајни на ФАТАЛНИТЕ ЗАВОДНИЧКИ – Што треба да знаете да бидете неодолива?

СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 12 АПРИЛ 2022 ГОДИНА