in , , ,

НИКОГАШ НЕ САКАЛА ДА ЈА НАПУШТИ СРБИЈА, ВЛЕГЛА ВО ГИНИСОВАТА КНИГА: Животот на Радојка Живковиќ, нашата најпозната хармоникашка!

Радојка Живковиќ, уметник која неизмерно ја збогати националната музичка култура со своите автомобили и песни, го наследи својот извонреден музички талент од нејзиниот татко Тихомир Томиќ, познат учител по хармоника.

За неа се напишани илјадници текстови, снимени се безброј телевизиски емисии, а таа беше чест и драг гостин во безброј домови на брановите на Радио Белград. Родена е на 24 август 1923 година во селото Глободер кај Крушевац. Уште од мала покажала голем музички талент и интерес за хармоника, па татко и неволно се согласил да и биде учител. Вештините на Радојка брзо станале познати, па во предвоениот период настапувала и била позната како чудо од дете на хармоника. За прв пат настапила на Радио Белград во 1932 година. На првиот југословенски натпревар по хармоника, одржан во 1935 година, едно дванаесетгодишно девојче ги освои сите симпатии на публиката и првата награда на стручното жири. До почетокот на Втората светска војна, таа веќе имаше бројни настапи. Во 1941 година, на Радојка и се придружил нејзиниот иден сопруг Милутин Живковиќ. Нивната куќа во улицата Ламартинова во Белград беше своевидна „народна академија“ во која многу хармоникаши и пејачи ги добија првите часови по музика. Оттука произлегоа идеите за основање музички фестивали како „Илиџа“ и „Београдски парламент“.

Таа беше романтичарка, имаше сензибилитет да прави музика која е ретка. Зборуваше на хармоника. Ја галеше душата. Тие ноти ги претвори во една приказна и таа приказна траеше додека живееше. Таа беше заљубеница на својата уметничка дарба и талент, Тоа е дар од Бога. На снимка со илјада хармоникаши, сите лесно ќе ја препознаат хармоника на Радојка Живковиќ, а тоа е најтешкото нешто во музиката. Таа имаше врвен стил. Таа беше нешто родено за сто години”. изјави долгогодишниот уметнички директор на Националниот оркестар на РТС Љубиша Павковиќ. Само во својата богата кариера, со сопругот или со нејзиниот реномиран ансамбл, Радојка одржала над 11.500 концерти, од кои 700 се во странство, од Европа до Америка. Ѝ било понудено да замине во Австралија, но таа одбила поради љубов кон својата татковина. „Таа одби затоа што повеќе ја сакаше Србија. Само рече: „Мојата куќа е празна без тебе, но сега гледам дека не згрешивте што дојдовте во Австралија“, и се врати дома“, рече нејзиниот син, професорот по пијано Слободан Живковиќ. Таа влезе во Гинисовата книга на рекорди како професионален хармоникаш со најдолг стаж на светската музичка сцена, а почина во 2002 година.

What do you think?

Written by Pane Stojanov

Пане Стојанов; Македонец; роден во град Велес 17.11.1987 година.
Афтор на велешката веб страна viralno.mk
Со одбрение од главниот администратор Љубомир Пепиќ од Велес: со почеток од 06.11.2021 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

(ФОТО) Рампите не се пуштени, возови минат среде Велес

За што најчесто лажат мажите, според хороскопскиот знак на кој припаѓаат?