in ,

10 нешта кои никогаш не треба да се плашите да ги изговорите гласно

Некои зборови во животот имаат многу посилно значење отколку што мислиме. Кога ќе научите да ги кажувате следните 10 фрази, вашиот живот радикално се менува:

1. „Ме повреди“ – Не плашете се да кажете некому дека ве повредил. Ако оваа личност ви е навистина важна, треба да ја разјасните врската и да ги посочите работите кои ве мачат и повредуваат. Многу е подобро да се каже отколку да се акумулира незадоволство. Кога огорченоста е потисната, тоа не само што ќе ја влоши вашата врска, туку може да има лошо влијание врз вашето ментално здравје.

2. „Згрешив“ – Не плашете се да признаете дека сте згрешиле, преземањето одговорност покажува дека сте зрела личност. Кога мажот е потиснат од егото, тешко е да се признае вината, а кога барате прошка, можете да почувствувате големо олеснување.

3. „Не“ – Вистина е дека е тешко да се научи да се каже не, тоа е бавен процес, но штом ќе го совладате, животот радикално се менува. Кажете „не“ и избегнувајте непотребен стрес и непотребни обврски. Вие го креирате вашиот живот, одлучувате за вашето време, врски, желби – затоа тоа не е магичен збор што ќе избрка се што не сакате и што може да ви наштети.

4. „Не се согласувам“ – Секогаш изразувајте ги своите ставови отворено, без страв. Понекогаш треба да им го дадете на луѓето вашето мислење за да разберете со кого си имаат работа. Кога го кажуваш своето мислење, се претставуваш себеси, а најлошо е да молчиш и лажно да се согласуваш – па ставаш „маска“, тргнуваш по линијата на најмал отпор и се оддалечуваш од своето битие.

5. „Доста ми е“ – Кога веќе не можете да поднесете нешто, мора јасно да го кажете. Луѓето треба да знаат како се чувствувате кога ќе ја преминете границата и дека нема да го толерирате нивното лошо однесување кон вас.

6. „Тоа е моја приватна работа“ – Кога луѓето сакаат да ѕирнат во вашата интимност, приватен живот, тајни, желби, ситуации од минатото, љубезно објаснете им дека тоа е „само ваша работа“. Многу луѓе клекнуваат под влијание и кажуваат сè, но нема причина да откриете работи што сакате да ги задржите за себе. Дајте јасно што не ги засега.

7. „Не знам“. – Вистина е дека секој од нас учи нешто ново цел живот и дека никој не ги знае одговорите на сите прашања. Не плашете се да кажете дека не знаете нешто – тоа всушност го прават паметни и чесни луѓе. Кога ќе откриете дека нешто не знаете, односно не се преправате дека знаете, имате можност да научите и совладате нешто ново.

8. „Се плашам“. – Она што не прави луѓе е нашата ранливост. Ова ќе им даде до знаење на другите дека сте искрени со себе и дека можат да ви помогнат и поддржат.

9. „Сакам да бидам сам“. – Секој треба понекогаш да биде сам, да размислува за животот, да се опушти и да има време само за себе – тоа е во ред.Тоа е момент на детоксикација на душата и умот, исцелување суштества. Не плашете се да побарате лично време и простор, дури и од најблиските.

10. „Те сакам“. – Немате гаранција дека човек ќе одговори на ист начин, но ако го чувствувате тоа, ако ви е во срцето, бидете доволно храбри да го кажете тоа. Никој не знае како ќе биде утре, а овие два збора можат да сменат се.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Дневен хороскоп за сабота (02.04.2022)

0

ФОТО: 38 чудни коли