in , ,

Најдобрата вежба за убаво држење на телото

Дали би сакале уште повеќе да ги зајакнете стомачните мускули? Почнете да ја правите вежбата штица на поинаков начин. Вежбањето не е кратенка, но ако вложите малку труд и го правите тоа на тој начин, разликата ќе биде очигледна. Вежбата со која телото го држите во положба на даска стана толку популарна бидејќи благодарение на неа ги зајакнува стомачните мускули кои меѓу другото обезбедуваат стабилност, правилно држење и го штитат ‘рбетот од повреди.

И сето тоа се многу добри причини да имате силен стомак (буквално). Правилното изведување на вежбите со штица ги зајакнува мускулите на грбот, стомачните мускули и рамената.

Инаку, вежбата изгледа прилично едноставна. Сè што треба да направиме е да го држиме телото во права линија со поддршка од четири точки, на прстите и лактите. Ова е една верзија на вежбата. За да го направиме тоа, треба да ги затегнеме практично сите мускули во телото.

Кога ќе влезете во форма за да можете да се држите во таа положба минута или две, еве уште една верзија на вежбата со табла:

Вашата задача останува иста – одржувајте го телото во права линија од глава до пети со четири точки на поддршка. Лактите се во положба под рамениците. Но, наместо само да ја задржите положбата, стискајте ги мускулите на задникот и во исто време повлечете ги лактите и стапалата кон центарот на телото (се разбира, не мрдајте ги, туку само затегнете ги сите мускули). Ќе почувствувате дека на тој начин мускулите на телото работат многу посилно.

Можете исто така да ја пријавите вежбата на следниов начин:
Ставете се во положба на штица, држете се пет секунди како и обично, а потоа почнете да ги влечете лактите и стапалата кон центарот на телото. Значи 5 до 10 секунди. Пуштете го и повторете по 5 секунди. Направете го ова 4 до 5 пати.

Сепак, бидете внимателни. Ако кортикалните мускули ви се слаби, штотуку сте почнале да вежбате, ако имате проблеми со грбот или не сте сигурни дали правилно ја изведувате вежбата, прво консултирајте се со експерт.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Како да им ставите крај на навиките кои ве прават несреќни?

Три Хитмен 3 гејминг ескалации: The Pirates Problem Level 1 – 3