in , ,

Кои суплементи се неопходни во беменост?

Пренатални витамини се мултивитамини наменети за бремени жени, или жени кои планираат бременост. Споредено со конвенционалните мултивитамини, тие содржат повеќе од некои нутриенти кои се потребни во бременоста.

Пренаталните витамини треба да се земаат секој ден во текот на бременоста. Доколку планирате да останете бремена, може да почнете со земање пренатални витамини пред да останете бремена.

Во текот на бременоста, бебето ги зема сите потребни витамини, минерали и нутриенти од мајката, па затоа потребите за витамини, минерали и останати нутриенти растат во текот на бременоста. Пренаталните витамини содржат точна количина на нутриенти кои се потребни во бременоста.

Кои витамини и минерали се најважни во текот на бременоста?

Иако сите витамини и минерали се важни, овие 5 играат клучна улога кај бебешкиот раст и развој во бременоста:

1. Фолна киселина
2. Железо
3. Калциум
4. Витамин Д
5. Јод

извор:точка.ком.мк

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0

СЛИКИ ОД КОМИЧНИ И ЗАБАВНИ ЖИВОТНИ – 8 ДЕЛ

Што никогаш не смеете да си дозволите во љубовната врска