in , , ,

Природата е вистинскиот исцелител – 5 начини на кои поминувањето време во природа му помага на нашето тело

Познато е дека природата е одличен исцелител. Но, никогаш не е на место да го повториме и да се потсетуваме на начините на кои тоа влијае на нашата благосостојба. Издвоивме пет, но веруваме дека листата на причини не завршува тука.

1. Го намалува стресот
Самото набљудување на природата го намалува нивото на стрес. Истражувањата покажаа дека времето што го поминуваме во природа го потиснува лачењето на хормоните на стресот. Ако немате време да поминувате време во природа секој ден, создадете таква атмосфера дома. Истражувањето спроведено во канцеларии, болници и училишта покажа дека растенијата во затворен простор веќе имаат ефект на намалување на стресот.

2. Ја ублажува болката
Природата ни помага да ја ублажиме болката. Во едно истражување, научниците проучувале пациенти кои имале операција на жолчното кесе. За време на опоравувањето, половината имала поглед на дрвјата во собата, а другата половина не. Докажано е дека пациентите со поглед на природата полесно поднесуваат болка и побрзо закрепнуваат.

3. Го подобрува расположението
Природата позитивно влијае и на расположението. Во едно истражување, 95% од учесниците потврдиле дека нивното расположение се подобрува кога се во природа. Од состојби како што се: вознемиреност, тага, разочарување, се чувствуваа посмирени и поурамнотежени опкружени со зеленило.

4. Ја изострува концентрацијата
Набљудувањето на природата може да ја подобри нашата концентрација. Самите луѓе ја доживуваат природата како нешто интересно, па ни е полесно да се фокусираме на сè што доживуваме во природата. Со фокусирање на природата, дозволуваме нашите мисли полесно да се фокусираат на секојдневните задачи. Дури и кај децата со растројство на хиперактивност со дефицит на внимание, времето во природа ја подобрува концентрацијата.

5. Го зајакнува физичкото здравје
Секако, природата позитивно влијае и на нашата физичка кондиција. Кога поминуваме време во природа, ни се намалува крвниот притисок, се смируваат отчукувањата на срцето и мускулната напнатост, а се намалува лачењето на хормоните на стрес. Сето наведено поволно делува на нашите органи и на целиот организам.

Не заборавајте да поминувате малку време во природа секој ден. Ќе му направите голема услуга на вашето тело, расположение и општата благосостојба.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Знаци преку кои телото ви сигнализира дека му недостасува ЦИНК

Документарецот последниот Македонец