in , , , ,

Ова се четирите НАЈСКАПИ книги на светот

Колку пари сте спремни да дадете за првото издание на книгата? Повеќето не се ни обидуваат да ги добијат првите изданија, особено затоа што ажурираните изданија ги содржат истите информации.

Ова се четирите најскапи книги во светот:

Книга за псалми на заливот – 14,1 милиони долари
Ова е првата книга некогаш отпечатена во Соединетите Американски Држави. Составен е во 1640 година во Кембриџ, Масачусетс, дваесет години по доаѓањето на доселениците. Се верува дека 11 примероци биле дистрибуирани на универзитетите во земјата, како Харвард и Јеил, и библиотеки како Јавната библиотека во Њујорк и Конгресната библиотека. Американскиот финансиер Дејвид Рубенштајн купил примерок од книгата за 14,165 милиони долари од бостонската стара јужна црква.

Евангелието на Свети Катберт – 14,3 милиони долари
Познато и како Евангелието на Стонхерст или Евангелието на Свети Јован според Свети Кутберт, оваа мала молитвена книга од 8 век била напишана на латински. Димензиите на страниците се 138 на 92 милиметри. И покрај тоа, ова е најдобро зачуваната книга на своето време. Од 2012 година, официјално е во сопственост на Британската библиотека.

Магна Карта – 21,2 милиони долари
Magna Carta Libertatum, попозната како Magna Carta, е повелба потпишана од Џон од Англија на 15 јуни 1215 година. Во обид да ги ограничат овластувањата на кралот, федералните барони ја подготвиле оваа повелба, која требало да ја потпише кралот. Според договорот, на црквата и била ветена заштита, бароните не можеле незаконски да бидат притворени, судењата биле забрзани и од тој договор се развило владеење на уставното право.

Кодекс Лестер – 30,8 милиони долари
Овој дневник на 72 страници на научникот Леонардо да Винчи документира антички откритија како што се каде да се најдат фосили и зошто месечината сјае. Самиот математичар го напишал, а овој код бил продаден на аукцијата на Кристи во 1994 година и сега е во сопственост на основачот на Мајкрософт, Бил Гејтс, кој скенирал бројни страници и создал дигитални копии кои подоцна биле користени како заштитници на екранот за Windows 95.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Загадочни тајни за Мона Лиза кои сигурно не сте ги знаеле

Ве мачи стрес пред спиење – Еве кои намирници можат да ви помогнат побрзо да се опуштите