in , ,

ВАКА СЕ ШТЕДЕА ДЕЦА ВО МИНАТОТО, А ДЕНЕС…????

Ова е Ирена Сендлер таа почина на 12 мај 2008 година во годината, во 98 година од животот. Во Втората светска војна барала да биде испратена во Варшавското гето како мајстор инсталатер, бидејќи имала голема причина за тоа.Знаела за нацистичките планови за истребување на Евреите, а била Полјанка. Децата имале крилја во кутија за алат, која била поставена на задната страна на автомобилот, како и во една торба каде што биле поголемите деца.На задниот дел од автомобилот беше и нејзиното куче кое беше обучено да лае кога германските војници ја претресуваа во и надвор од гетото. Војникот бил вознемирен од кучето со лаење за да ги покрие можните детски звуци.На овој начин спасила 2500 деца. Кога ја затворија, нацистите и ги скршија рацете и нозете и страшно ја мачеа.Ирена зачувала список со детски имиња што ги зачувала од гетото во стаклена чаша и закопала зад дрво на дното од градината на една куќа.По војната, таа се обидела да ги најде сите родители на спасените деца за да ги обедини семејствата на овој начин, но повеќето од нив биле задушени во гасни комори.Нивните деца потоа биле сместени во згрижувачки семејства или посвоени. Минатата година, таа беше номинирана за Нобелова награда, но таа беше наградена со Ал Гор за нејзиниот филм за глобалното затоплување.Кога ќе ја погледнете оваа приказна од почеток до крај, на оваа жена не и треба ни Нобелова награда, вакви луѓе се награда за нашата планета затоа што вакви луѓе потсетуваат на хуманото нешто во нас.

Ирена Сендлер

Извор на фотографија: Википедија.

Трилер Филмот за : Ирена Сендлер

What do you think?

Written by Pane Stojanov

Пане Стојанов; Македонец; роден во град Велес 17.11.1987 година.
Афтор на велешката веб страна viralno.mk
Со одбрение од главниот администратор Љубомир Пепиќ од Велес: со почеток од 06.11.2021 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Тајната за Божилакот (Вионожитото) е откриена!

СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 4 ЈАНУАРИ 2022 ГОДИНА