in , ,

Влажните марамици може да предизвикаат воспаленија: Козметичарка објаснува како е најдобро да го исчистите лицето

Во морето кратенки кои можат да ни помогнат во негата на кожата, има и практични влажни марамчиња. Повеќето жени ги носат со себе, бидејќи пакувањето е доволно мало за да може да ги собере во секоја чанта.

Продажбата на овие марамчиња се удвои во претходната година. Но, иако ова може да биде одлична вест за козметичките компании, тоа може да биде лоша вест за нашата кожа, бидејќи овие марамчиња можат да предизвикаат голем број проблеми, од акни до брчки.

– Често може да прочитате или слушнете како не е важно со што го чистите лицето и дека единствено важно е да имате добар серум или крема. Не би се согласила со тоа, имајќи предвид дека лошиот или неадекватен чистач може да направи повеќе штета отколку добро – изјави козметичката техничарка Милјана Спаиќ.

Според неа, постојат неколку причини зошто не треба да се користат влажни марамчиња за чистење на лицето.

– Бришењето на кожата на лицето со влажни марамчиња може да биде грубо што ја иритира кожата. Во некои кожни заболувања, иритацијата на ниско ниво може да предизвика влошување и влошување на симптомите. Друга причина е тоа што тие не ја чистат целосно кожата. Всушност, нечистотијата се пренесува само од едниот на другиот крај на лицето – објаснува Спаиќ.

Таа додава дека иако лицето изгледа исчистено, нечистотијата останува на кожата, порите остануваат затнати што може да предизвика воспаление.

– Една од причините е тоа што влажните марамчиња најмногу содржат алкохол, кој ја суши кожата, па може да дојде до дехидрација. Доколку брзате, сте на пат или не сте во ситуација адекватно да го исчистите лицето и најзгодно ви е тоа да го правите со влажни марамчиња, би ви препорачал после тоа да се измиете и да нанесете хидратантна крема. – советува соговорникот на Телеграф.

Козметичкиот техничар препорачува „двофазно чистење на лицето“, односно употреба на два производи, од кои првиот е на база на масло, а вториот на база на вода.

– На овој начин се отстрануваат и хидрорастворливите (нечистотии кои се раствораат во вода) и липорастворливите (нечистотиите кои се раствораат во масло). Со ваквото чистење, нечистотиите соодветно се отстрануваат и лицето е подготвено за понатамошна нега – заклучува козметичката техничарка Милјана Спаиќ.

Извор: попара.мк

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Вкусен ролат со јаболки и бадеми

СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 23. НОЕМВРИ 2022 ГОДИНА