Макаронсите се едни од најдобрите француски колачиња, а можете да ги подготвите сами дома.
Наместо полнење, можете да ставите обичен џем од кајсија и тие ќе бидат вкусни.
Состојки:
5 белки
100 гр шеќер
180 гр мелени бадеми
260 гр шеќер во прав
3 или 4 кесички боја за гел
Припрема:
Прво мелетеги бадемите и просејте ги. Изматете ги белките, додадете шеќер, боја во прав, потоа бадеми и шеќер во прав.
Подгответе два плеха и обложете ги со хартија за печење.
Ставете ја смесата во вреќа со шприц и оставете ги да се исушат најмалку 40 минути. Печете ги на 150 степени 13-15 минути.
За филот загрејте ја слатката павлака и румот додека не зовријат, па додадете ги во садот со скршеното чоколадо. Покријте и оставете да се стопи.
Кога ќе се олади, истурете во шприц и нанесете на колачињата!
Извор: magazin.mk