in , , , ,

Пингвин од Антарктикот поминал 3.000 километри до Нов Зеланд

epa02170881 A photograph made available 24 May 2010 shows an African Penguin walks on a beach in Simonstown, South Africa 21 May 2010. Cape Town, one of the most picturesque cities in the world is one of nine South African cities hosting the FIFA 2010 World Cup, which kicks off on June 11. EPA/NIC BOTHMA

Еден пингвин се појавил на брегот на Нов Зеланд, најмалку 3.000 километри оддалечен од своето природно живеалиште на Антарктикот.

Аделискиот пингвин, кого локалните жители го викаат Пинги, пронајден е загубен на брегот. Хари Синг, локалниот жител кој го пронашол, рекол дека на почетокот мислел дека се работи за плишана играчка. Ова е веќе трет забележан случај еден аделиски пингвин е пронајден на брегот на Нов Зеланд.

Тој ги повикал спасувачите бидејќи бил загрижен пингвинот да не влезе во водата, поради што би станал лесна мета за морските грабливци.

На крај, стигнал до Томас Страк кој веќе 10 години работи на рехабилитација на пингвини на Јужниот остров на Нов Зеланд.

Страк бил шокиран кога открил дека се работи за аделиски пингвин, вид кој исклучиво живее на Антарктичкиот полуостров.

Истата вечер со помош на ветеринар се погрижил за пингвинот. Анализите покажале дека бил дехидриран и гладен, поради што веднаш добил течност и храна. Птицата на крај ќе биде пуштена на една сигурна плажа на полуостровот Бенкс.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ФОТО: Комшијата и другарка и

Никола Коперник