in , , , ,

Песна за Александар Македонски од Iron Maiden

Оваа песна ја прикажува историјата на Александар Македонски. Бил крал на Македонија од 356-323 п.н.е. Градот Александрија, Египет бил основан на негово име во 331 п.н.е., и тој бил познат како еден од најстрашните освојувачи на сите времиња. Тој стана крал на Македонија кога имаше 19 години и умре од треска во Вавилон според песната на 33-годишна возраст. Причината за неговата смрт има многу различни теории до ден-денес.
Ова е една од подолгите песни на Iron Maiden во 8:35. Тоа е елабориран аранжман со убиствено гитарско соло во средината.

Alexandria, Egypt, 21 February 2018

Повеќе песни од Iron Maiden
Повеќе песни со машки имиња во насловот
Повеќе песни за политички личности
Повеќе песни за воени водачи
Повеќе песни од 1986 година
Текст на Александар Македонски
Уметнички факти на Iron Maiden

Iron Maiden е британски хеви метал бенд од источен Лондон. Бендот е формиран од басистот Стив Харис, кој пред тоа бил член на бендовите Gypsy’s Kiss и Smiler. Тие се еден од најуспешните и највлијателни бендови во хеви металот, со продадени над 100 милиони примероци од нивните албуми ширум светот. Името е добиено по средновековна справа за мачење од 17 бек, откако Стив го гледал филмот Man in the Iron Mask. Досега имаат издадено 15 студиски албуми, 10 албуми во живо и 5 компилациски албуми со најголеми хитови. Моменталниот состав на бендот е Стив Харис – бас гитара, Брус Дикинсон – вокал, Дејв Мурај – гитара, Адријан Смит – гитара, Џеник Герс – гитара, и Нико МекБрејн – тапани.

СО ПОСВЕТА ЗА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД ОД АФТОРОТ НА ВЕБ СТРАНАТА (ВИРАЛНО.МК) И СО ГОЛЕМА БЛАГОДАРНОСТ ДО ГУПАТА НА IRON MAIDEN. СОП ПОЧИТ.

What do you think?

Written by Pane Stojanov

Пане Стојанов; Македонец; роден во град Велес 17.11.1987 година.
Афтор на велешката веб страна viralno.mk
Со одбрение од главниот администратор Љубомир Пепиќ од Велес: со почеток од 06.11.2021 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Топ 10 филмови најгледани по Американски кино сали

Мак Топ 5 листа на Сити Радио