in ,

АРМАНДИЛО

Армадилите (што значи „мали оклопни“ на шпански) се плацентарни цицачи од Новиот свет во редот Cingulata. Chlamyphoridae и Dasypodidae се единствените преживеани семејства во редот, кој е дел од суперредот Xenarthra, заедно со мравојадите и мрзливите. Опишани се девет изумрени родови и 21 постоечки вид на армадило, од кои некои се разликуваат по бројот на ленти на нивниот оклоп. Сите видови потекнуваат од Америка, каде што живеат во различни средини.

Армадилите се карактеризираат со кожна оклопна школка и долги, остри канџи за копање. Имаат кратки нозе, но можат доста брзо да се движат. Просечната должина на армадило е околу 75 см (30 инчи), вклучувајќи ја и опашката. Џиновскиот армадило расте до 150 cm (59 инчи) и тежи до 54 kg (119 lb), додека розовиот самовилски армадило има должина од само 13-15 cm (5-6 инчи). Кога се загрозени од предатор, видовите Tolypeutes често се навиваат во топка; тие се единствениот вид на армадило способен за тоа.

What do you think?

Written by Pane Stojanov

Пане Стојанов; Македонец; роден во град Велес 17.11.1987 година.
Афтор на велешката веб страна viralno.mk
Со одбрение од главниот администратор Љубомир Пепиќ од Велес: со почеток од 06.11.2021 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Спречете мозочен удар, мигрена, лоша циркулација – рецепт за вино со рузмарин кое го подобрува помнењето и ги јакне нервите

0

ФОТО: 22 ИТЕРЕСНИ И ПО МАЛКУ КОМИЧНИ СЛИКИ – 18 ДЕЛ