in , ,

Мистичниот град „во облаците“ во кој илјадници луѓе ги поминуваат деновите во тишина и медитација

Тибетскиот свет град е дом на илјадници луѓе кои ги поминуваат деновите во тишина и медитација и едно од последните будистички училишта од ваков вид…

Ако мислевте дека ќе ви се најде уште еден квадрат, погледнете ги фотографиите од уникатно место во Тибет и најголемото будистичко училиште во светот. Лоциран во истоимената долина, во градот Сертар, Ларунг Гар е дом на илјадници луѓе. Таму живеат монаси и студенти, кои поминуваат часови во медитација, шетајќи по падините со своите црвени колиби, до кои одат да се повлечат во тишина.

Будистичката академија е основана во раните 1980-ти и во тоа време имала само 32 членови. Порасна малку по малку до 1997 година, кога стана исклучително популарна. Бидејќи Лаунг Гар се наоѓа на речиси 4.000 метри надморска височина, често се нарекува „град на небото“ или „град во облаците“.

Пред неколку години, населението порасна на 40.000, што не им се допадна на кинеските власти, кои одлучија дека населението мора да се намали на 5.000. Дел од домовите беа урнати, се споменува бројка од над четири илјади, а жителите мораа да потпишат дека никогаш повеќе нема да се вратат во Ларунг Гар. Илјадници луѓе се иселија и мораа да најдат нов дом.

За повеќе кликнете на наредниот линк: Мистичниот град „во облаците“

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Фејсбук група за сите PS4, PS5 и PC гејмери

ФОТО: Мажот и неговата сопруга