Што се случува во телото ако не спиете помеѓу 1 и 3 на полноќ?


Што се случува во телото и мозокот ако не спиете помеѓу 1 и 3 наутро – еве како тоа влијае на менталното и физичкото здравје!

Експертите истакнуваат дека мозокот најдобро се одмара ако спиеме помеѓу 21 и 23 часот. Сонцето дава активирање на процесите во телото и сила за дејствување, месечината дава енергија за релаксација и можност за одмор. Влијанието на Сонцето не дозволува телото да се одмори целосно, а влијанието на Месечината не дозволува активно дејствување без оштетување на менталното и физичкото здравје.

Затоа не е изненадувачки што повеќето живи суштества спијат ноќе, а дејствуваат преку ден. По 22 часа, нивото на ментална способност и рационалност постепено се намалува кај повеќето луѓе. Намалувањето на менталната сила и рационалноста не доаѓа веднаш, но непречено и често незабележливо, негативните последици можат да се акумулираат со текот на годините. Кога моќта на разумот се намалува, не може да се разбере што треба да се направи добро, а што лошо, не може рационално да се одлучи. Тешко му е да разбере како да дејствува во одредени животни ситуации, прави грешки.

Првите знаци на недостаток на сон се намалување на концентрацијата или прекумерна напнатост на умот, зголемување на лошите навики, намалување на волјата и зголемување на инстинктот – постои поголема потреба за храна и конфликти. Понатамошни последици се хроничниот ментален замор и напнатост, нарушена васкуларна регулација и тенденција за зголемување на крвниот притисок. Бледо лице, уморен досаден изглед, главоболки – сето ова се знаци на кршење на рутината за спиење. Тоа е, знаци дека некое лице не дозволува умот да се одмори во времето што е наменето за тоа природно.

Истражувањето на експерти од различни области (психологија, медицина, алтернатива..) укажува на важноста на спиењето во периодот помеѓу 1 и 3 часа по полноќ. Луѓето кои избегнуваат долго време да спијат во овој период, го зголемуваат ризикот од опаѓање на емоционалната сила, исцрпеност, раздразливост, агресија, па дури и може да доживеат напади на паника и хистерија. Луѓето кои избегнуваат сон во овој период може да паднат во состојба на возбуда и ентузијазам, а кога ќе се намали адреналинот, доаѓа до ненадеен пад на расположението.

Ако причината за вашата несоница во овој период е несоницата, важно е да смените одредени навики – одете во кревет на време, избегнувајте користење телефон или гледање телевизија пред спиење, обидете се да се ослободите од токсичните мисли.. Можете исто така да се обидете одредени техники против несоница, како што е прошетка пред спиење, слушање смирувачка музика, конзумирање чај итн.

Извор: srekja.mk

Previous Денови на македонскиот мед: Посетете ја улица „Македонија“ и купете си мед
Next СРЕЌЕН ВИКЕНД ХОРОСКОП ЗА 25 И 26 СЕПТЕМВРИ 2021 ГОДИНА

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *