Прекумерно размислувате? – Што да направите кога си создавате непотребни грижи


Ослободете се од размислувањето или размислувањето за пребарување, бидејќи тоа може значително да го загрози вашето ментално здравје. Ние нудиме 4 ефективни начини да престанете да размислувате.

Прекумерното размислување, познато и како претерано размислување, е негативна шема на размислување што предизвикува да заглавите во вашите мисли. Се чини дека негативните идеи растат, стануваат спирални и се парализирате обидувајќи се да се фокусирате на сите одеднаш или обидувајќи се да ги следите. Можете дури и да придонесете за циклусот со додавање на уште повеќе негативни мисли во процесот. Овој начин на размислување цело време може да биде исцрпувачки. На мозокот му треба одмор и не може да го поминува цело време заглавен во преиспитување, инаку ќе изгубите вредни когнитивни и енергетски ресурси што ви се потребни за тој ден! Значи, како да го спречите тоа? Еве четири практични начини да го одморите вашиот мозок од прекумерно размислување.

4 ефективни начини за прекумерно размислување:

Отфрлете ги негативните мисли
Многу луѓе кои премногу размислуваат имаат тенденција да веруваат дека овие верувања можат веднаш да ги променат или смират – или можеби сметаат дека мора да посветат итно внимание на тие мисли од која било причина. Но, тајната за управување со многу од овие внимателни мисли можеби е да го одложите размислувањето за нив за подоцна.

Луѓето кои размислуваат на овој начин имаат корист од одредување на одредено време од денот само за да размислуваат, на пр. од 20.00 до 20.30 часот или од 13.00 до 13.10 часот. Ако овие мисли се појават во кое било друго време од денот, не смеете да обрнете внимание на нив и треба да почекате до следниот закажан термин за размислување.

Со други зборови, кога ќе почнете да размислувате, треба да кажете: „ќе размислувам за ова подоцна“ и да продолжите со животот. Верувале или не, ова е одлична техника, бидејќи го спречува концептот на неконтролирано размислување, ви ја дава потребната пауза и ги снемува некои мисли од вашата глава.

Бидете свесни за своите мисли
Дали знаевте дека човечкиот мозок постојано обработува спомени, асоцијации и мисли од секаков вид? Истражувањата покажуваат дека тоа го прави со илјадници различни мисли дневно, а многу од нив нема ни свесно да ги забележите. Не треба да обрнувате внимание на некои мисли, бидејќи тие се процеси во позадина кои помагаат во секојдневниот живот или се случуваат без многу последици.

Но, за други, тие можат да бидат поттикнувачи за размислување – и што е уште повеќе збунувачки, тие возачки мисли можат да бидат и позитивни! Активирачката мисла е се што води кон вашето преиспитување. На пример, може да доживеете негативна перцепција за вашите способности и да започнете да размислувате како ќе управувате со претстојниот проект. Или можеби ќе доживеете позитивно размислување за претстојниот одмор, но потоа почнете да размислувате да го планирате.

Единствениот природен начин за борба против овие мисли за возење е да научите да бидете свесни за нив. Можете да го направите ова на следниве начини: ограничете го времето што го посветувате на прекумерно размислување, нека не трае подолго од десет минути, преиспитајте ги мислите, размислете дали можете да ги контролирате и кога ќе се појават мислите, регистрирајте ги, но не истражувајте во нив.

Контролирајте се
Според студиите, многу поединци кои се борат со преиспитување, исто така, имаат ниска самодоверба. Ова се случува затоа што многу од овие негативни модели на размислување се родени од верба дека не сте способни да ги надминете предизвиците или дека треба да работите напорно и да планирате дополнително добро за да ги надоместите вашите недостатоци. Советот е да престанете да бркате совршенство и да бидете позитивни и нежни кон себе.

Управувајте со стресот
Стресот е честа причина за прекумерно размислување. Колку повеќе сте под стрес, толку повеќе збунети и вознемирени може да бидат вашите мисли, отворајќи ја вратата за сериозно размислување. Ова е особено очигледно денес, во нашиот бурен, модерен свет! Обидете се да медитирате, правете физички вежби и поминете време во природа и со пријателите.

Извор: srekja.mk

Previous СРЕЌЕН ВИКЕНД ХОРОСКОП ЗА 25 И 26 СЕПТЕМВРИ 2021 ГОДИНА
Next Престанете да броите калории – 3 клучни нешта од кои зависи слабеењето

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *