Во секој од нас, дури и во најдобрите се крие ѕвер: Највредни Сократови мудрости!


Никогаш не е на одмет да се потсетиме на зборовите на таткото на античката мисла. Сократовите поуки кои говорат за скромноста и мудроста се бисер на тоа богатство.

1. Вистинска мудрост е да знаете дека ништо не знаете.

Јас сум најмудриот човек затоа што знам дека ништо не знам. Да се знае значи да знаете дека ништо не знаете. Тоа е вистинско знаење. Знам дека сум интелигентен, бидејќи знам дека ништо не знам. Ќе ја спознаеме вистинската мудрост тогаш кога ќе сфатиме колку малку знаеме за животот, едни за други и светот околу себе.

2. Бидете онакви какви што сте.

3. Ништо нема да се промени, додека самите не се промените.

4. Парите не се доблест, туку од доблестите доаѓаат парите и секое друго добро кај човекот, без разлика дали е јавно или приватно.

5. Вложете го времето кон сопственото надоградување преку туѓи списи.

6. Оние кои ќе сфатат дека имаат доволно, вистински се богати.

7. Човек би требал да јаде за да живее, не да живее за да јаде.

8. Не животот, туку добриот живот треба првенствено да се цени.

9. Сѐ се менува, никогаш ништо не останува исто.

10. Да се биде зафатен не е доволно. Она со што сте зафатени се смета.

11. Не се ограничувајте на одредени делови во светот, истражувајте ги сите.

12. Не дозволувајте другите да мислат наместо вас.

13. Бидете правилни во пријателството.

14. Нека вашите зборови бидат беспрекорни.

15. Не возвраќајте на злото со зло, ќе се повредите себе.

16. Сите човечки души се бесмртни.

17. Никогаш не престанувајте да се запрашувате.

18. Ако сакате да бидете добар јавач. тогаш јавнете го најлошиот коњ.

Извор: srekja.mk

Previous СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 15 СЕПТЕМВРИ 2021 ГОДИНА
Next РЕЦЕПТ: Чиа пудинг со смокви – Здрав десерт полн со хранливи состојки

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *