Намирници кои редовно ги фрламе а никако не би требало


Храната е потребна и здрава, но само кога точно знаеме што јадеме, па често се случува да фрлиме дел од неа мислејќи дека е ѓубре, а всушност е многу корисна и вкусна. Најголемата грешка што ја правиме е фрлање делови од храна што се здрави и корисни за организмот, бидејќи мислиме дека не се јадат.

Лушпи од кромид
Ако мислевте дека се користи само за боење велигденски јајца или боење ткаенина, ужасно се погрешивте бидејќи е премногу богат со кверцетин, состојка која истовремено го зајакнува имунитетот и го намалува крвниот притисок. Зачувајте ја кората и ставете ја во супи, чорби и чорби, а потоа извадете ја пред јадење.

Лушпи од лубеница
Лушпата од лубеница е богата со цитрулин, важна амино киселина која го подобрува протокот на крв. Во посилен блендер ставете парчиња лубеница со кора, додадете малку портокал и ќе добиете вкусно и здраво смути.

Лисја од брокула
Иако никогаш не би помислиле на тоа, најпрво ќе го фрлиме овој дел од брокула во ѓубре, листовите од брокула се полни со витамини А, Ц и калциум, повеќе од остатокот од брокула, затоа не заборавајте да ги ставите во супи и чорби.

Семиња од диња
Семето на ова овошје е полно со влакна, протеини, магнезиум и витамин Е, и се печат во рерна како семки од тиква.

Дршка од блитва
Кога е виолетово-црвено, тоа значи дека е богато со каротеноиди, моќни антиоксиданси и витамин К, кој го зачувува здравјето на коските. Додадете ги во секое јадење и уживајте.

Извор: srekja.mk

Previous Најзгодниот хирург на светот е Србин: Омилен кај жените, а добива и непристојни понуди!
Next СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 14 СЕПТЕМВРИ 2021 ГОДИНА

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *