in ,

Пасивна агресија: Можеби се соочувате со неа и како да ја препознаете

Пасивната агресија може да биде доста напорна кога станува збор за односите со луѓето, и сите ние барем еднаш во животот сме сретнале пасивно-агресивна личност, но не сме успеале сите да препознаеме дека се работи за неа.

Тоа се претежно луѓе со кои чувствуваме дека сме на „емоционален слајд“, кои се пријателски расположени еден ден, додека другите веќе се однесуваат чудно и не сакаат да разговараат со нас. Пасивната агресија е дефинирана како намерен и маскиран начин на изразување чувства на гнев. Тоа вклучува читање преку однесување дизајнирано да го вознемири другото лице без да го препознае гневот на лицето што им се обраќа.

Овие седум вообичаени пасивно-агресивни фрази можат да послужат како систем за рано откривање, помагајќи ви да го препознаете скриеното непријателство.

1. „Не сум лут“
Негирањето на чувствата на гнев е класично пасивно-агресивно однесување. Наместо да биде искрен кога станува збор за чувствата, човекот ќе инсистира дека не е лут, дури и кога „врие“ внатре.

2. „Добро. ДОБРО “
Обвинувањето и повлекувањето од дискусијата се основните стратегии на пасивно-агресивната личност. Бидејќи пасивната агресија е мотивирана од верувањето на една личност дека директно изразување гнев само ќе го влоши неговиот живот, таквите луѓе користат фрази како „Добро“ и „Што и да е“.

3. „Не знаев дека морам да го сторам тоа сега“
Иако сите ние сакаме одвреме-навреме да ги одложуваме непријатните задачи, луѓето со пасивно-агресивна личност се потпираат на одложувањето како начин да ги фрустрираат другите без директно да ги одбиваат.

4. „Вие сте перфекционист“
Кога одложувањето не е опција, пасивно-агресивните луѓе ќе речат „Вие сте премногу перфекционисти, така што ништо не е доволно добро за вас“ за да се одбраните дека задачата не е завршена добро.

5. „Мислев дека знаеш“
Бранејќи се со незнаење, пасивно-агресивна личност ќе ве вовлече во проблем, додека уживате во вашите маки.

6. „Направивте одлична работа со оглед на вашето ниво на образование“
Овој вид „комплимент“ е начин за пасивно-агресивна личност да ве навреди. Ако некој некогаш ви кажал вакво нешто, голема е веројатноста да сте сретнале пасивно-агресивна личност.

7. „Тоа беше шега“
Сарказмот е вообичаено средство што го користат пасивно-агресивните луѓе.

Ако покажете дека сте навредени, пасивно-агресивна личност ќе игра со картата на жртвата, прашувајќи: “Не може ли човек да се пошегува со вас?”

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 10 СЕПТЕМВРИ 2021 ГОДИНА

Почна сезоната за правење ајвар: Следете го овој рецепт и ќе имате највкусна зимница