Срцепарателно: Доктор ги рангира најопасните десерти


Од штрудла со јаболка до раскошни колачи од Наполеон и Прага – дознајте кое уживање е најстрашно во редот.

Сите знаеме дека колачи и колачи растат, но има и разлики меѓу нив. Некои од нив се поштетни за телото, а некои имаат многу мал ефект врз зголемувањето на телесната тежина. Кои десерти воопшто не се препорачуваат, а кои можеме да ги јадеме без многу каење, откри гастроентерологот, д -р Алексеј Парамонов. Ова е неговата листа на слатки рангирани од најмалку штетни за оние што треба целосно да се елиминираат!

Штрудла од јаболко
Навистина, овој десерт се состои од путер, брашно, ореви, па дури и ѓевреци, но има и јаболка кои се богати со растителни влакна и пектин. Неговата калорична вредност е само 160 kcal во 100 g.

Панакота
Панакота е на второ место со 190 kcal на 100 g. Не е многу штетно поради фактот што путерот во него се заменува со крем, а густината се постигнува со додавање на желатин. Често се служи со бобинки, кои не се само вкусни, туку и здрави.

Тирамису
Наместо брашно – бисквити, наместо путер – меко сирење. Калориската вредност не е занемарлива – 285 kcal во 100 g, но маскарпоне сирењето содржи и витамини Д и К, што е дополнителна придобивка.

Чизкејк
Главната состојка – сирење, што значи помалку калории, помалку маснотии, вишок протеини. Сепак, овој десерт има многу шеќер, неговата енергетска вредност е 340 kcal во 100 g.

Торта „Наполеон“
Во 100 гр има околу 410 калории, друг проблем е што според традиционалниот рецепт, се подготвува и од маргарин (покрај путер), кој содржи транс масти и е лош за крвните садови.

„Прага“ торта
Традиционалната, многу омилена, прашка торта или прашката торта има околу 520 kcal на 100 g. Непотребно е да се зборува за здравствени придобивки бидејќи тие речиси и да ги нема, но затоа е празник за непцето

Извор: srekja.mk

Previous Парите прават срцето да им чука побрзо – Хороскопски знаци кои би стапиле во брак само со богат партнер
Next Топ 10 најгледани филмови по американските кино сали

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *