in ,

Како да му го продолжите животот на вашето куче – Корисни совети од стручњак

Неизбежно е да го доживееме губењето на крзненото милениче, бидејќи нивниот животен век е многу пократок од нашиот. Толку често ни се чини дека немаме доволно време на овој свет со нашите влакнести пријатели. Повеќето кучиња живеат просечно само 10 до 14 години, иако некои природно можат да живеат подолго, други може да бидат склони кон одредени болести што можат да го ограничат нивниот животен век.

Она што многумина не го знаат е фактот дека луѓето и кучињата имаат многу генетски сличности, вклучително и предиспозиција за рак поврзан со возраста. Ова значи дека многу работи што луѓето можат да ги направат за да бидат поздрави и да живеат подолго, може да се применат и на кучињата.

Експерт за животни сподели некои од начините на кои можете да го продолжите животот на вашето куче.

Еве ги првите пет:

Обрнете внимание на нивната телесна тежина
Еден од факторите што постојано се поврзува со долговечноста на различни видови е одржувањето на здрава телесна тежина. Ова значи дека треба внимателно да управувате со внесот на калории и да обрнете внимание на исхраната на вашето домашно милениче. Не само што витката, здрава тежина ќе биде подобра за вашето куче на долг рок, исто така може да помогне да се спречат одредени здравствени состојби, како што е остеоартритис. Добрата исхрана ќе биде различна за секое куче, но не заборавајте да барате храна што е безбедна, вкусна и ги обезбедува сите хранливи материи што му се потребни на вашето куче.

Шетајте го многу често
Шетањето за кучето е еден вид вежба, и секоја вежба има многу физиолошки и психолошки придобивки, како за нашите кучиња, така и за нас. Физичката активност може да помогне во контролата на телесната тежина на кучето, а исто така е поврзана со ефекти против стареење. Иако само вежбањето нема да го продолжи животот на вашето куче, тоа исто така може да ве заштити од прекумерна тежина. Истражувањата сугерираат дека прошетките на кучиња ги прават посреќни и луѓето и кучињата.

Научете го на нови трикови
Стареењето не е само физичко. Одржувањето на вашето куче активно е исто така многу важно. Спротивно на популарното верување, можете да ги научите постарите кучиња на нови трикови и можеби ќе можете барем навидум да го одржите нивниот мозок и тело помлади.

Поврзете се
Стабилната врска помеѓу сопственикот и кучето може да помогне да се одржи среќен и поздрав живот. Исто така, може да ви помогне да препознаете суптилни промени во однесувањето или движењата на вашето куче, што може да сигнализира потенцијална опасност.

Не прескокнувајте посета на ветеринар
Успешните програми за контрола на вакцини и паразити ефикасно ја намалија инциденцата на болеста и кај кучињата и кај луѓето, вклучувајќи токсокаријаза, која може да се пренесе од измет на кучиња на луѓе и беснило, која може да се пренесе од куче на куче или од куче на човек. Добриот однос со вашиот ветеринар ќе ви овозможи да ги прилагодите третманите и да разговарате за потребите на вашето куче. Редовните здравствени прегледи исто така можат да бидат корисни за идентификување потенцијални проблеми, како што се проблеми со забите или остеоартритис.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 7 СЕПТЕМВРИ 2021 ГОДИНА

Јас сум покреативен од Кирил Џајковски кога е во прашање Диџејството