in , ,

Медицината со нови докази – Мултивитамините не се добро решение

Има една огромна позитивна страна, но и неколку негативни, затоа прво консултирајте се со вашиот лекар.Многумина од нас земаат мултивитамини секој ден, што не е нужно лошо за вас, згора на тоа, може да биде одлично за телото. Но, може да биде одлично за телото, но може да има и некои, наведени подолу, несакани ефекти.

Затоа, најдобро е да се консултирате со лекар пред да земете какви било додатоци. Тие можат да ве поттикнат да јадете нездрава храна – со земање мултивитамин секој ден, можете да се измамите и да се уверите дека сте многу здрави, поради што би можеле да престанете да обрнувате внимание на вашата исхрана.

Тие можат да спречат недостаток на витамин – „Земањето мултивитамин може да го зголеми дневното ниво на енергија, најмногу поради разните комбинации со витамин Б. Важно е да изберете додатоци кои содржат хранливи материи што ви недостасуваат и кои одговараат на вашите нутриционистички потреби“, вели др. Даниела Пламер.

Тие можат да влијаат на нивото на шеќер во крвта – витамини во форма на слатки бонбони се хит веќе некое време, но дијабетичарите треба да бидат особено внимателни со нив. Овие витамини обично содржат вештачки засладувачи.

Можни контраиндикации со лекови – „Некои додатоци може да го зголемат ефектот на лековите што ги земате, додека други може да го ослабнат“, вели Роберт Мозерска од Агенцијата за храна и лекови. „Можно е да добиете премногу или премалку лекови за да пиете“, додава тој.

Предозирање може да ги оштети нервите – премногу витамин Б6 може да биде токсичен и може да предизвика оштетување на нервите. Најчесто ова се случува кога луѓето сами купуваат додатоци и дозираат онолку колку што мислат дека им се потребни. Секогаш е најдобро да се консултирате со лекар за земање додатоци.

Предозирање со витамини може да предизвика мозочен удар – повеќето витамини, вклучително и А, Д и Е се растворливи во вода, додека витаминот К е растворлив во масти. Земањето премногу такви растворливи масти може да биде опасно, а познато е дека премногу витамини А и Е можат да бидат опасни. Едно истражување покажа дека прекумерните количини на витамин Е и бета-каротин можат да предизвикаат крварење во мозокот.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ИНТРОВЕРТ, ЕКСТРОВЕРТ ИЛИ АМБИВЕРТ – Откријте кој тип на личност сте

Му се допаѓав на Тито, но не сакав да го заведам: Рушка Јакиќ откри сè за себе и за нејзината кариера!