ИНТРОВЕРТ, ЕКСТРОВЕРТ ИЛИ АМБИВЕРТ – Откријте кој тип на личност сте


Кога станува збор за поделба на типовите на личност на амбибертни, интроверти или екстровертни, постои скала. Кога ќе дознаете каков тип на личност сте, ќе знаете како да се позиционирате во секојдневниот живот, ќе се прифатите себеси и ќе бидете многу посреќни.

Сите тие се различни кога станува збор за нивните типови на личност. Постои скала на типови на личност на интроверти, екстровертни и амбибертни. Откријте на кој тип на личност претежно припаѓате и направете го вашиот живот полесен.

Интроверти
Еден начин да откриете дали сте интровертна личност е да забележите дали се чувствувате исцрпено во моменти кога имате многу интеракција со луѓето. Дали се чувствувате преоптоварени, како да скокате од вашата кожа? Дали се чувствувате подобро кога поминувате некое време сами? Ако е така, вие сте интровертна личност. На интровертите им треба многу време за да ги наполнат батериите. Ако сте интроверт, многу е важно да си дадете доволно време за да бидете сами. На овие луѓе им треба многу време за осаменост, многу повеќе отколку луѓе кои се екстровертни или имаат „амбибертна“ личност. Интровертна личност не може да ги обработи работите ако нема време за себе. Нема да можете да процесирате, па дури и да разберете како се чувствувате за нешто, ако претходно не поминете некое време сами. Социјалната интеракција може да биде стресна за интровертите. Премногу комуникација со луѓето може да направи интровертите да се чувствуваат преоптоварени, што може да предизвика ментални проблеми за некои.

Екстроверти
Екстровертите добиваат енергија кога поминуваат време со други луѓе. Не можам да процесирам или да знам како се чувствуваат за нешто без да добијам повратни информации од некој друг. Еден начин да откриете дали сте екстровертни е да ја забележите својата енергија додека сте блиски со луѓето. Дали се чувствувате енергично? Дали сте депресивни или се чувствувате лошо кога сте долго долго сами? Екстровертите мора да бидат друштвени. На екстровертите им се потребни другите околу себе за да се „наполнат“ со енергија и да можат да бидат сами. Ако имаат премногу време да поминат сами, може да паднат во депресија и конфузија. Тие едноставно нема да знаат по кој пат да одат без да комуницираат со другите. Значи, многу е важно да имате многу социјална интеракција ако сте екстровертни. Се разбира, ако припаѓате на овој тип на личност, сепак ќе ви треба време да поминете сами, само не премногу време. Сето тоа е да го пронајдете вистинскиот баланс, во зависност од тоа каде сте на оваа скала.

Амбиверти
Амбиберт е некој кој е точно во средината на скалата помеѓу интроверт и екстроверт. Им треба исто време и сами и со луѓе. Ова може да биде малку потешко да се одреди. Амбивертетите треба внимателно да го балансираат и времето што го поминуваат сами и социјалното време за да функционираат правилно. Знаењето каде сте на скалата на личноста е важно, но може да биде збунувачко. Некои луѓе мислат дека се еден тип на луѓе, а всушност се различни. Ова навистина може да ги отфрли нивните животи од рамнотежа. Ова обично се случува затоа што не разбираат колку е екстремен другиот тип на личност, па затоа не го оценуваат правилно. Исто така, ако не сте на двата краја на скалата и повеќе се наведнувате кон средината, може да биде збунувачки да дешифрирате точно каде се наоѓате.Неразбирањето себеси може да предизвика многу вознемиреност и проблеми ако не го пронајдете вистинскиот баланс.

Откако ќе знаете каде сте на скалата интровертно-екстровертно, од витално значење е да си обезбедите вистинска рамнотежа во начинот на кој го поминувате слободното време. Ваша одговорност е да го структурирате вашиот живот соодветно. Неуспехот да се стори тоа може само да ви го отежне животот – и кому му треба? Да се ​​даде вистинскиот баланс е исто толку важно колку и да се сетите да јадете. Ова е дел од вашата генетска структура, затоа е од клучно значење да си ја дадете потребната социјална интеракција за среќен и здрав живот! Бидее љубезни кон себе и дајте си го она што ви е потребно за да функционирате. Не се чувствувајте виновни ако одвоите дополнително време за да бидете сами, ако сте интроверт, или тоа дополнително време со луѓе ако сте екстроверт. Дејствувајте соодветно и ќе бидете многу посреќни!

Извор: srekja.mk

Previous Наместо Либеро ќе ја миксам Лудак Као Ја која е исто така хит на Жељко Јоксимович
Next Медицината со нови докази – Мултивитамините не се добро решение

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *