РЕЦЕПТ: Есен во чаша – Ликер од ДУЊИ


Течно злато – ликер од дуња. Есента секогаш доаѓа со грст фини, миризливи и вкусни плодови. А дуњите се дефинитивно еден од миризливите есенски омилени овошја. Од него можете да направите колачи и пити, но исто така можете да оставите разни специјалитети за зимата: слатки, џем, компот, а има и такви кои сакаат да прават ракија од него во котел.

И да, можете да направите вкусен ликер од дуња со најубави ноти од цимет и портокал, совршен за секое време од годината. Симбол на љубовта и плодноста, дуњата се користи во народната медицина со векови.

Состојки за три литри ликер

  • 1½ кг дуња
  • ½ Портокал
  • 250 гр кафеав шеќер
  • 1 стапче цимет
  • 2 каранфилчиња
  • 2 ѕвездички анасон
  • 750 мл вотка

ПОДГОТОВКА:
Измијте ги дуњите и отстранете ги влакната со кујнска крпа. Исечете ги на половина, потоа исечете ги дуњите на четвртини. Исчистете ги дуњите и исечете го на големи парчиња. Исцедете половина портокал и ставете го во голем сад заедно со околу еден литар вода. Внатре ставете ги парчињата дуњи. Сварете ги дуњите околу 30-40 минути на тивок оган додека не омекнат. Исцедете го пирето низ ситно сито или газа и соберете го сокот. Треба да направите околу еден литар сок. Измешајте сок од дуња со шеќер, стапче цимет, каранфилче и анасон во порцелански или стаклен сад или бокал и ставете го во фрижидер околу 24 часа. Следниот ден, отстранете ги циметот, каранфилчето и анасонот од сокот. Измешајте сок од дуња со алкохол и истурете во голема чинија или три шишиња од еден литар. Оставете го ликерот да стои најмалку две или три недели, со повремено мешање или тресење.
Исцедете го готовиот ликер низ ситно сито во жешки стерилизирани шишиња, а потоа затворете ги цврсто.

Извор: srekja.mk

Previous Има 33 години и живее на Косово. Тој е медицински феномен. Четири дена имал мобилен телефон во стомакот. Докторот објави фотографии од операцијата
Next Џеј Ло пристигна како вистинска кралица во Венеција – Стајлинг кој го остави без зборови модниот свет

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *