Најфасцинантниот цвет во митологијата – Чувар на домот, симбол на надежта и благородноста


Ако може да се верува на старата легенда, ирисот расте токму на оние места каде Перун ја фрла својата молња, а виножитото ја допира земјата.

Дури и првичното име „ирис“ во превод значи виножито, а во грчката митологија овој цвет бил во директна врска со грчката божица Ирис, која ги пренесувала пораките на боговите од небесните височини и го дизајнирала небото со виножито. Благодарение на таквите легенди, ирисот стана симбол на надеж, вера и длабока почит, поради што многу кралски семејства почнаа да го користат овој цвет како еден вид личен симбол.

Го штити домот, но и луѓето внатре
Во азиската традиција, ирисот е симбол на „сина крв“, а низ Јапонија се цени и како цвет што наградува добри, херојски дела.
На Далечниот Исток, ирисот симболизира моќен цвет на одбраната, кој ги штити домот и домаќинството од негативна енергија, како и личноста внатре.
Ја облагородува душата, го релаксира телото, а ирисот зазема подеднакво важно место во парфимеријата и козметиката.

Постојат над 200 видови на овој цвет, а најчесто се одгледуваат висок и среден ирис. Поради својот специфичен изглед, неговиот цвет често се користи во цвеќарството, дури и во богати цветни аранжмани за свечени прилики. Ирисот има два реда лисја во форма на сабја и разгрането дрво на кое цветаат миризливи и големи цветови. Обично има две до три цвеќиња по стебло.

Неговото стебло може да достигне висина до еден метар, додека долните видови растат околу 20 сантиметри.
Ирис цвета во различни нијанси на виолетова, темно розова и сина, како и бела, жолта, беж и црвена, а има и видови кои се особено интересни поради цвеќињата во комбинација од неколку бои.

За повеќе кликнете на наредниот линк: Најфасцинантниот цвет во митологијата

Извор: srekja.mk

Previous Дали ова е новиот тренд? – Го истетовирал КОВИД сертификатот на раката
Next Не можете да се сокриете – Овој детал на вашето тело го издава вашиот карактер

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *