Како да ја вратите вашата самодоверба и да започнете да се вреднувате себеси


Постои една работа што го убива личното чувство за вредност. Многу луѓе се борат со лично искуство, на кое влијаат бројни фактори. Постојат бројни начини да ја зголемите вашата самодоверба, ви споделуваме корисни совети како да се ослободите од токсичната навика и да ја вратите вербата во себе!

Критиките и навредите што си ги нанесуваме самите на себе, смета таа, имаат многу посилно, подлабоко влијание врз нас од каква било критика со која некој друг ни ја”„ плеска “ во лице. Секој лош, грд збор што си го кажуваме, гласно или во мислите, влијае на нашите емоции, мисли и положба на телото. Психолозите сметаат дека е сосема правилно да ги забележите вашите недостатоци и грешки. Разбирливо, не сте задоволни со нешто за себе. И тоа е одличен увид со цел промена. Меѓутоа, ако ги искажете вашите недостатоци, незадоволство од себе или некои ваши постапки преку критика, навреди, остри зборови, зборувајќи си гласно или на ум, тие се апсолутно контраиндицирани.

Наместо тоа, кажете си: “Во ред. Ова беше добра лекција за мојот следен чекор во мојот раст и развој. Благодарна сум што можам да учам од моите грешки и да забележам во која насока и што ми треба за да вложам повеќе работа, љубов , фокус.. Верувам дека следниот пат ќе имам фантастичен резултат, успех. Ви благодарам за оваа лекција.”

Зашто, ние учиме цел живот и сосема е прифатливо да правиме грешки и да бидеме незадоволни од некаков резултат. Меѓутоа, ако постојано се обвинуваме себеси дека не сме доволно успешни, способни, убави, паметни, дека не сме доволно добри, почнуваме да веруваме во тоа. И тогаш постапуваме во согласност со таа изјава, тоа верување. Сега да се ослободиме од нашата осуда и самокритика веднаш. Дозволете ни да си ветиме дека ќе ги избереме нашите зборови и ќе се обратиме со почит. Да ветиме дека секој пат, а особено кога грешиме, кога сме незадоволни од која било причина, ќе се тапкаме по рамо и ќе се заблагодариме за новото учење и увид во насока на нашето подобро утре.

Затоа вашата следна задача е да кажете по една убава реченица секој ден пред сите членови на семејството. Ние даваме предлози за реченици:

– Јас сум фантастичен! Добро сторено!
– Јас (твоето име) сум најдобрата мајка на светот!
– Браво (твоето име) за ручекот што го приреди!
– (твоето име) денес изгледаш божествено!
– Јас (твоето име) сум талентиран за …
– Јас (твоето име) сум цветот што го краси овој дом.
– Јас (твоето име) сум волшебна самовила.
– Јас (твоето име) се обожавам себеси, а моето семејство ме сака најмногу на светот.

Продолжете сами, пополнете ја листата. Еден јасен и гласен комплимент секој ден! Важно е да го кажете вашето име во реченицата! Не „јас“, ниту „јас сум“, ниту „браво за мене“, туку јас, значи твоето полно име.

Извор: srekja.mk

Previous СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 24 АВГУСТ 2021 ГОДИНА
Next ТОП 10 НАЈГЛЕДАНИ ФИЛМОВИ ПО АМЕРИКАНСКИ КИНО САЛИ ЗА МИНАТИОТ ВИКЕНД - 20-22 Август, 2021

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *