Кучињата умеат да препознаат лоши и добри луѓе и да го предупредат својот сопственик


Истражувањето објавено во списанијата „Невронаука“ и „Биохехавиорал ривјус“ покажа дека кучињата се способни да препознаат дали некој е добра личност. Имено, тие можат да проценат дали некој се однесува грубо кон друга личност.

Се чини дека кучињата имаат вграден детектор за груби и зли луѓе. Малите паметни миленичиња ги користат овие информации за да знаат како да се позиционираат во комуникација со луѓе, вклучувајќи ги и сопствениците ако се груби или груби кон некого. За да ги тестираат своите заклучоци, истражувачите побараа од сопствениците да играат сценарија пред нивните кучиња во кои тие се однесуваат поинаку. Волонтерите се преправаа дека не можат да ја отворат конзервата и побараа помош од двајца истражители кои беа со нив.

Во првото сценарио, еден од истражувачите застана пасивно, додека другиот му помогна на сопственикот. Во второто сценарио, едниот истражувач само стоеше пасивно и не реагираше, додека другиот директно одби да помогне.

Во првото сценарио, кучињата земале слатки подеднакво од двајцата истражувачи. Во друг случај, кога еден од истражувачите беше отворено груб кон својот сопственик, голем процент кучиња го игнорираа истражувачот и го занемарија дадениот подарок. Истражувањата докажаа дека кучињата добро ги оценуваат луѓето и нивното однесување и врз основа на тие информации одлучуваат како ќе комуницираат. Кучешкото однесување кон таквите луѓе е директна последица на нивното однесување.

Извор: srekja.mk

Previous СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 17 АВГУСТ 2021 ГОДИНА
Next Идеална положба на спиење во зависност од тоа што ве боли

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *