Идеална положба на спиење во зависност од тоа што ве боли


Спиењето може да биде најголемиот мелем, освен ако не страдате од хронична болка и не можете да се чувствувате удобно во кревет. Ако знаете од прва рака колку е тешко да имате квалитетен сон кога чувствувате болка во различни делови на вашето тело, ќе знаете дека некои положби за спиење ви се забранети.

Но, вистината е дека можете да најдете решение, односно правилна положба за време на спиењето, во зависност од вашиот проблем.

Положба за спиење за вас кои имате болки во грбот
Како прво, заборавете на спиењето на лице, бидејќи оваа положба предизвикува абнормално истегнување на ‘рбетот. Исто така, може да создаде нови фокуси на болка во рацете. Идеално, легнете на страна со свиткани нозе во фетална положба и поставете перница меѓу нив. Ова ќе го отстрани притисокот од ‘рбетот.

Положба на спиење поради болки во колкот
Ако имате болки во колкот најдобро е да спиете на грб, идеално со неколку перници под колената. Исто така е важно да имате душек кој не е ниту тврд, ниту премногу мек.

Положба на спиење ако имате болки во вратот
Овде, работите се малку пофлексибилни и се работи за личен избор. Можете да спиете или на ваша страна или на грб. Најважниот елемент во овој случај е изборот на соодветна перница. Оној што правилно го поддржува вашиот врат и не го затегнува. Во секој случај, заборавете на отсуството на перница или неколку перници под главата.

Важноста на правилниот сон
Ако работите свиткани на стол цел ден или поминувате време лежејќи на каучот, има смисла дека не можете да спиете добро. Бидете сигурни да правите чести паузи во текот на денот за малку одење и истегнување и седнете на маса со исправен грб. Вежбањето помага многу, во зависност од тоа каде ја чувствувате болката.

Извор: srekja.mk

Previous Кучињата умеат да препознаат лоши и добри луѓе и да го предупредат својот сопственик
Next Ноншалантно и романтично: Како да направите совршена неуредна пунџа за 10 секунди

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *