Дали имате искривена слика за сопственото тело? – 9 совети кои ќе ви ја зголемат самодовербата


Најважно е да бидете нежни кон себе и да му дадете силна поддршка на вашето тело. Многу луѓе се незадоволни од своето тело. Тоа се случува кај скоро сите, особено кај жените. Лошите работи што можете да ги направите и да ги кажете за вашето тело се случуваат автоматски, дури и без да сте свесни за тоа. Само-злоупотребата дополнително ја влошува вашата лоша слика за телото.

Без разлика дали тоа е да сакате да изгубите тежина и да се обидувате да се придржувате до социјалните идеали за убавина, или да се обидувате да ја подобрите мускулната маса, вашето тело слуша се што зборувате или мислите за тоа. Но, добрата вест е дека е можно да се надминат проблемите со ликот на сопственото тело. Иако ниту една статија, алатка, мудрост, привремена мода или однесување нема да го исклучи прекинувачот за да создаде искривена слика, сепак можете повторно да се за inубите во вашето тело.

Еве девет клучни чекори за надминување на проблемот со сликата на вашето тело и подобрување на односите со него.

1. Бидете свесни
Свесноста за тоа како разговарате со себе значи дека почнувате да го препознавате и менувате говорот за да го направите попрецизен и неутрален. Наместо да мислите: „Стомакот ми е одвратен и изгледа како да носам близнаци“, можете едноставно да кажете: „Во моментов, јас не сум задоволен како изгледа мојот стомак и како се чувствувам за тоа“. Првата мисла е лоша и невистинита. Втората мисла е прифатлива и точна.
Свесноста за мислите значи дека можете лесно да ја преиспитате нивната валидност и да ги преобликувате. Секој пат кога ќе помислите на одредена мисла, таа мисла се засилува. Треба да го практикувате вашето размислување и да бидете свесни за што размислувате и затоа што зајакнувате. Фантастичен израз за тоа е невропластичноста. Невропластичноста значи дека всушност можете да ги промените моделите на размислување и однесување, како и да развиете нови начини на размислување, нови вештини и нови способности. Вашето тело слуша, интернализира и чувствува с everything што зборувате за тоа. Бидете внимателни со вашите размислувања за себе.

2. Бидете присутни овде и сега
Вашето тело носи историја и ве носи во иднината. Сепак, вашето тело всушност постои овде и сега во време и простор. Во секое време, вашиот однос со вашето тело е спој на минатото и сегашноста – биологија, култура и животна средина; емоции, перцепција и однесување. Колку повеќе е потопена сликата на вашето тело во минатото или иднината, толку помалку сегашност сте овде и сега. И овде и сега е се што има секој од нас. Ако не сте овде и сега, ви недостасува присуство во вашиот живот. Наместо тоа, вие сте потопени во осудувачки, самокритични муабети за минатото и иднината.

3. Избегнувајте објективизација
Сликата на телото е врска. Тоа е врска што ја имате со вашето тело. Како и сите врски, така и длабочината на врската е она врз што имате контрола. Кога го објективизирате вашето тело, вие всушност го третирате како да е нешто – предмет за манипулација, нешто на кое треба да се фокусирате (како големина и форма) и еднодимензионално, како чевли, перници или тостери. Размислете дали сакате објективизирана врска со вашето тело. Културните пораки се дизајнирани така што верувате дека вашето тело не е доволно добро, дека вашата врска мора да биде конфликтна. Огласувачите и социјалните медиуми се одлични во промовирањето на вашето тело како непријател. Односите со непријателите ретко се неутрални или среќни. Направете напор да го гледате вашето тело како драг пријател и дајте му ја потребната нежност.

4. Бидете на ваша страна
Телото е со вас цел живот. Ќе ве однесе низ подеми и падови на животот. Вашето тело ќе старее, ќе доживее болести и повреди и ќе се промени. Сето ова е нормално и очекувано. Вашето тело ви дава повратни информации за емоциите, здравјето, околината и многу повеќе. Колку сте попријателски расположени во однос на вашето тело, толку повеќе ќе можете да пристапите до неговото богатство на знаење.

5. Бидете радосни
Вашето тело е ваш личен извор на задоволство. Сензорните капацитети се вашиот влез во радоста. Застани за момент. Гледајте, слушајте, чувствувајте, вкусете и мирисајте. Дишете. Тој здив на воздух? Тоа е живот.

6. Бидете активни
Вашето тело е еден вид инструмент, а не само украс. Вашето тело, во вода или на копно, е наменето за активност – не е само нешто за украсување. Без оглед на возраста, здравјето или големината, вашето тело има способност да се движи. Проширете ги белите дробови со длабок здив и затегнете ги со издишување. Или возете скејтборд во сјајни виолетови патики.

7. Бидете храбри
Што е со користење на вашата храброст и експериментирање со овие препораки за промена на сликата на вашето тело? Бидете бунтовник и бидете промената што сакате да ја видите во светот. Обрнете внимание на тоа како се чувствувате во и околу вашето тело. Имате нераскинлива врска со вашето тело, особено кога се поддржувате и сакате себеси.

8. Научете да се почитувате себеси
Телото слуша се што мислиш. Бидете љубезни кон себе. Бидете љубезни кон вашето тело. Или барем не бидете сурови. Зборувајте со себе како пријател. Имајте на ум дека вашето тело ве води низ сите животни настани. Заблагодарете му се. Дајте си милост.

9. Бидете свои
Вие сте составени од сите неверојатни луѓе кои живееле пред вас. Можеби имате колкови на мама, уши на баба или очи на тато. Вашето тело ја содржи генетиката на вашите предци. Вие сте шетачко семејно стебло. Надминувањето на проблемите со сликата на телото е сложен процес кој често бара време, свест и доверба. Започнете со една од идеите како да го подобрите вашето тело и додадете друга кога сте подготвени. Не треба да правите се одеднаш. Чекор по чекор. Запомнете да се сакате себеси. Кога ќе го направите тоа, се ќе си дојде на свое место.

Извор: srekja.mk

Previous СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 16 АВГУСТ 2021 ГОДИНА
Next 23 СЛИКИ ОД КОМИЧНИ И ЗАБАВНИ ЖИВОТНИ – 5 ДЕЛ

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *