Зошто наутро не треба да носите темни очила за сонце


Како и во топлите денови, штом започне појакото сонце, кожата треба да се заштити со креми и лосиони со заштитен фактор за да не изгори, исто така е неопходно да се заштитат очите со квалитетни очила за сонце. Сепак, се покажа дека тие не треба да се носат само кога сме на сонце.

УВ зраците несомнено можат да предизвикаат многу оштетувања на окото, а проблемот со нив е што не можеме да ги видиме, па кога немаме очила за сонце, светлината директно влегува во окото, што е многу чувствително на тоа. Затоа, кога купувате очила, добро е да обрнете внимание на тоа колку нудат заштита од УВА и УВБ. И иако очилата дефинитивно треба да се носат како заштита, бидејќи нема сомнение дека премногу сонце може да предизвика разни здравствени проблеми, помалку сончева светлина, особено наутро, и колку може да ни биде добр.

Ако бевме умерено изложени на сонце во младоста, помала е веројатноста дека подоцна ќе имаме проблем со далекувидоста. Исто така, на нашите очи им треба светлина за нашиот биоритам да функционира правилно. Се покажа дека раното утринско сонце ни помага полесно да заспиеме навечер. И колку сме постари, толку е позначајна апсорпцијата на раното сонце затоа што со возраста, нашите очи апсорбираат помалку светлина, така што има поголема шанса за проблеми со несоницата. Затоа, ако носиме очила за сонце наутро, биоритамот може да ни се наруши, па затоа се препорачува да не ги носиме на рано утринско сонце. Се разбира, сето ова важи под услов тогаш да не гледаме директно во сонцето и сончевата светлина да не е премногу силна.

Извор: srekja.mk

Previous 20 СЛИКИ ОД КОМИЧНИ И ЗАБАВНИ ЖИВОТНИ – 4 ДЕЛ
Next СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 16 АВГУСТ 2021 ГОДИНА

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *