Фрлање по невестата со јајца, мажење за дрво пред венчавката – Најчудните прослави на љубовта ширум светот


Љубовта се слави низ целиот свет на различни начини, и ова се само некои од примерите на чудни љубовни прослави од целиот свет.

Некои традиции не веруваат во лесно разбирање на бракот. Така, во некои делови на Кина, од младите се бара да плачат најмалку еден час секој ден цел месец пред да стапат во брак. Слично е и во Конго, каде што е пожелно невестата и младоженецот да останат сериозни за време на свадбената церемонија, бидејќи ако се насмевнат, значи дека не ја сфаќаат доволно сериозно својата венчавка. Само кога одат на меден месец, радоста може да започне.

Во некои делови на Индија, бракот е прашање на живот и смрт, бидејќи се верува дека одредени девојки се родени под несреќна ѕвезда и дека тоа ќе им донесе смрт на нивните сопрузи. Меѓутоа, ако една девојка прво се омажи за дрво и го исече пред да се омажи за избраниот од нејзиното срце, проклетството ќе биде укинато. Симболиката игра голема улога во свадбените прослави низ целиот свет, така што Африка не е исклучок. Некои парови вклучуваат таканаречени 12 симболи на животот во свадбените церемонии за да ги потсетат на се што очекуваат од бракот.

Во Ирска има многу обичаи за венчавки кои започнуваат пред, за време и по свадбената церемонија. Ова вклучува ставање шест пени во една од чевлите на невестата и вметнување потковица во бидермаер, со цел да се повика среќата во идниот брак.

Забавувањето пред венчавката е одлично, но овој ритуал пред свадбата во Шкотска не изгледа премногу забавно за невестата. Обичајот вклучува стрелање на младите со јајца, расипано млеко, во основа, сите оние работи што ја одвратуваат. Тогаш таканаречената поцрнета невеста води низ градот. Овој обичај е метафора за тешкиот живот низ кој може да помине невестата по свадбата. Оваа традиција е подготовка за ново поглавје во животот, бидејќи откако ќе го поминете тоа искуство, сите брачни проблеми ќе изгледаат ситни.

Извор: srekja.mk

Previous Во Сарај се гради нова елитна населба, прва од овој вид (ФОТО)
Next СРЕЌЕН ВИКЕНД ХОРОСКОП ЗА 14 И 15 АВГУСТ 2021 ГОДИНА

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *