in , , ,

Големината на зениците може да открие колку сте интелигентни

Научниците спроведоа повеќе истражувања на оваа тема и открија дека разликата во почетната големина на зеницата помеѓу луѓето што постигнале највисок резултат на когнитивните тестови и оние што постигнале најниска оценка, била доволно голема за да се види со „голо око“. 

Текот на истражувањето

“Прво го забележавме ова додека ги проучувавме разликите во износот на менталниот напор што луѓето го вложуваат за извршување на мемориските задачи. Проширувањето на зеницата беше показател за тој напор, метод популаризиран од психологот Даниел Канеман во 1960 -тите и 1970 -тите години.” Кога откривме врска помеѓу почетната големина на зеницата и интелигенцијата, не бевме сигурни дали тоа е навистина така и што точно значи тоа “, рече когнитивниот психолог asonејсон С. Сукахара од Институтот за технологија.

По ова интересно откритие, научниците спроведоа неколку поголеми истражувања, во кои учествуваа повеќе од 500 испитаници од 18 до 35 години. Тие ја измерија почетната големина на зеницата на учесниците додека гледаа во празен компјутерски екран до четири минути. Големината на зеницата се однесува на дијаметарот на црниот кружен отвор во центарот на окото. Може да се движи од околу два до осум милиметри. Зеница е опкружена со шарен дел, познат како ирис. (Видете исто така: Како очите ја добиваат својата боја?)

Сукахара и неговите колеги открија дека поголемата зеница е поврзана со поголема интелигенција, контрола на вниманието и, во помала мера, капацитет за работа на меморијата, што укажува на фасцинантна врска помеѓу мозокот и окото. Интересно, големината на зеницата е негативно поврзана со возраста, односно постарите учесници обично имаат помали, потесни зеници.

Зошто големината на зеницацата е во корелација со нивото на интелигенција?

За да одговориме на прашањето зошто големината на зеницата е поврзана со интелигенцијата, треба да разбереме кои процеси се случуваат во мозокот. Големината на зеницата е поврзана со активност во локус коерулеус, област лоцирана во горното мозочно стебло, која има нервни врски со остатокот од мозокот.

Локус коерулеус ослободува норепинефрин, кој дејствува и како невротрансмитер и како хормон, и ги регулира процесите како што се перцепција, внимание, учење и меморија. Исто така, помага да се одржи здрава организација на мозочната активност, така што оддалечените области на мозокот можат да работат заедно за да постигнат предизвикувачки задачи и цели. Дисфункција на локус корулеус е забележана кај неколку болести, вклучувајќи ја и Алцхајмеровата болест.

Една хипотеза е дека луѓето кои имаат поголеми зеници за време на одмор имаат поголема регулација на активноста во локус коерулеус, што ги фаворизира когнитивните перформанси и функцијата на мозокот во мирување. Но, за да се потврди оваа корелација и да се открие зошто поголемите зеници се поврзани со повисока течност за интелигенција и контрола на вниманието, потребни се дополнителни истражувања.

Извор: srekja.mk

What do you think?

Written by Ljubomir Pepic

Имам 40 години и доаѓам од Велес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 5 АВГУСТ 2021 ГОДИНА

СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 6 АВГУСТ 2021 ГОДИНА