Навики што треба да ги избегнувате доколку сакате здрави заби без непријатна болка


Чувствителни заби или преосетливост на дентин може да се развијат со текот на времето како резултат на абење на емајлот и / или повлекување на непцата, а исто така може да се појават кога ќе се најде помек, внатрешен дел од забот, наречен „дентин“. Кога ќе се открие дентин, одредени предизвикувачи (како што се ладни или топли пијалаци и храна) можат да ги стимулираат нервите, што резултира со краток, остар трепет на чувствителност на забите.

Навики кои предизвикуваат забоболка:

1. Стискање или крцкање со забите
Дали често стегате заби или мелете? Дали ги користите забите за да отворите работи? Ова се очигледните виновници. Парафункционалните навики, вклучувајќи крцкање или стискање заби, гризење нокти и отворање чепкалки за заби, предизвикуваат абење на забите и рецесија на непцата. Киселата храна и пијалоци го кородираат надворешниот слој на емајл и затоа треба да го користите поумерено.

2. Кисела храна и пијалок
Она што го јадете и пиете може да игра важна улога во чувствителноста на забите. Најлошите престапници се закуски и пијалоци со висока киселост, бидејќи киселината природно го кородира надворешниот слој на нашата глеѓ. Ако сте загрижени или се соочувате со чувствителност на забите, избегнувајте кисели киселини како што се агруми и сокови, вино, преливи за оцет и салата, спортски пијалоци, кисели краставички, па дури и газирани пијалоци и тоници. Истото важи и за закуски со закуски со висок шеќер, како што се колачиња, чипс и колачи. Но, дури и здравата храна како агруми може да има штетни ефекти со текот на времето – но тоа не значи дека не можете да уживате во нив. Заштитете ги забите пиејќи вода во текот на денот, бидејќи обичната вода и плунката помагаат да се балансираат киселините во устата.

3. Одредени производи за избелување заби
Иако професионалните системи за избелување заби не се трајно штетни за емајлот, избелувањето на забите може да предизвика привремена чувствителност на забите. Белењето на забите доведува до отворање на порите во емајлот и привремено изложување на дентинот. Кога тоа ќе се случи, забите можат да бидат многу чувствителни набргу по процесот на белење.
Бидете внимателни со избелување пасти за заби, кои можат да бидат многу абразивни и да предизвикаат абење на емајлот. Избегнувајте производи за белење со хидроген пероксид или белило. И ако се чувствувате чувствителни на производот што го користите, застанете и консултирајте се со вашиот стоматолог за подобри опции за избелување.

4. Четкање премногу грубо или премногу често
Прекумерното четкање, исто така, може да доведе до рецесија на непцата и абење на емајлот, што на крајот може да открие дентин. Општо земено, правилната орална хигиена е паметна превентивна мерка против чувствителноста на забите. Четкајте ги забите две минути, двапати дневно (користете го телефонот за да го одредите времето!) – бидете темелни, но нежни, внимавајќи да не ја влошите состојбата на непцата или забите. Исто така, се препорачува да користите електрична четка за заби и редовно да користите конец.

Извор: srekja.mk

Previous СРЕЌЕН ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 4 АВГУСТ 2021 ГОДИНА
Next Бесперкорна кожа со помош на јогурт – Моќна состојка во негата на лицето

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *